Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon vill flytta flyktingar till annan kommun

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket? Ingen vill ta ansvar för EBO-flyktingarna.

Annons

Utredningar har visat att många flyktingar vill flytta från Södertälje, mycket på grund av barnen. Frågan är vem som har ansvaret att hjälpa dem.

Nyligen kontaktade riksdagspolitikern Ingela Nylund Watz (S) integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

– Jag ställde en interpellation till Ullenhag i riksdagen och fick besked att Arbetsförmedlingen ska hjälpa EBO-flyktingar som vill flytta till andra kommuner.

– Jag förklarade att det inte fungerar och att situationen för många flyktingar är ohållbar och Erik svarade att han skulle ta med sig den här frågan, säger Ingela Nylund Watz.

Enligt Ingela Nylund Watz vill att minst 300 flyktingar i Södertälje ska flytta till annan ort.

– Vi vet att det finns behov av arbetskraft i andra kommuner och Arbetsförmedlingen borde kunna matcha dem. Men Arbetsförmedlingen upplever inte att de har det uppdraget.

Just nu råder moment 22.

– Flyktingarna söker bostad men måste ha fast inkomst. Och för att få inkomst måste man ha arbete.

Under onsdagen kommer Södertäljes politiker ta upp problematiken med EBO-flyktingar under ett seminarium i Visby, under Almedalsveckan.

EBO-flyktingar

I mars 1994 utfärdades en ny lag om mottagande av asylsökande. Lagen kom att kallas för Lagen om eget boende, eller EBO-lagen. Till skillnad mot tidigare tilläts nu asylsökanden att ordna sitt eget boende.

Under årens lopp har Boverket på uppdrag av regeringen vid flera tillfällen undersökt effekterna av EBO-lagen, med utgångspunkt från den bostadssociala och psykosociala situationen. 2008 kom Boverket fram till att det fanns stora problem med trångboddhet och att boendesituationen för asylsökande var allmänt osäker.

Problemen antogs ha ökat jämfört med tidigare utredningar. Det framkommer att problemen blir som störst när den asylsökande fått uppehållstillstånd. Då ska kommunerna tillhandahålla bostad samt erbjuda kommunal service.