Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon vill få ner antalet självmord i Södertälje

Varje dag tar fyra människor sitt liv.  Men siffran kan sänkas, menar Södertäljebon Lotta Ekdahl. – Framför allt impulssjälvmord går att förhindra, säger hon. .

Annons

Suicide zeros lokala grupp i Södertälje har nyligen inlett ett samarbete med kommunen för att förebygga självmord. Nu behövs fler volontärer.

Det var inför den suicidpreventiva dagen den 10 september förra året som Södertäljebon Lotta Ekdahl kom på att hon ville göra en ljusmanifestation i Södertälje. Hon tände 15 ljus på Marenplan, ett för varje person i kommunen som begick självmord under året innan.

– Jag hade med mig jättemånga extraljus. Jag tänkte att de som ville kunde tända

ett ljus för någon de känt som avslutat sitt liv, även tidigare, och alla tog slut, säger Lotta Ekdahl.

Många tog kontakt med henne direkt eller genom Facebook för att prata om sina upplevelser.

– Det väckte något hos många. Jag märkte att det fanns ett uppdämt behov.

Med stöd från den ideella riksorganisationen Suicide zero, som arbetar för att minska självmord, startade Lotta Ekdahl en lokal grupp i Södertälje. Tillsammans med Tjejjouren Juventas systrar anordnade de ett event med SBBK (Södertälje basketbollklubb).

– En dröm är att ordna någon typ av gala. Inte bara med Suicide zero, utan också andra organisationer som arbetar för att motverka psykisk ohälsa.

Lotta Ekdahl för en tät dialog med olika organisationer i Södertälje och i förra veckan träffade hon politiker i Hållbarhetsutskottet.

– Om politiker är med får vi backup för att göra olika saker. Det behövs pengar, man måste satsa resurser för att motverka självmorden.

Det första som behöver göras är en utförligare statistik för att veta var resurser behöver sättas in.

– I dag får man bara veta kön och ålder, ingenting om bakgrund eller var personen bor, förklarar Lotta Ekdahl.

Det behövs också fler volontärer, från olika bakgrunder och med olika erfarenheter, för att

diskutera olika sätt att främja psykisk hälsa, likaväl som motverka ohälsa.

Volontärer skulle också kunna hjälpa till med att identifiera platser där det förekommer självmord, så att skyddsåtgärder kan vidtas, till exempel vid broar eller tåg.

– Framför allt impulssjälvmord går att förhindra.

I hela Sverige är det omkring fyra personer som tar sitt liv varje dag, 1 500–1 600 per år. Det är sex gånger fler än antalet dödsfall i trafiken.

Lotta Ekdahl tycker det är viktigt att det blir normaliserat att må psykiskt dåligt. Alla gör det ibland.

– Det är viktigt att man undviker att fastna i det och bara går vidare. Ibland är livet pissigt, det ändrar sig sen.

Hon tycker också det skulle vara bra att införa livskunskap i skolorna. Hon berättar att Miami i USA har fått ner självmordsfrekvensen med 90 procent sedan de utbildade fler kuratorer och elever till att fånga upp och prata med de som visar tecken på att må dåligt.