Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon tvingas stänga sitt café på Torekällberget

Den 9 januari stänger Solbackens café. Det är inte den första affärsverksamheten på Torekällberget som tvingas stänga. Nu tar museet fram en ny plan för området.

Solbackens café har funnits på Torekällberget i elva år, de sista sex åren i Helen Ringbo Widoffs regi.

– Det är dags att gå vidare. Sommarhalvåret är jättebra men vinterhalvåret är det svårt att få folk att hitta hit, jag har verkligen försökt med allt, säger hon.

Museichef Stefan Sundblad instämmer.

– Helen har verkligen gjort ett bra jobb, men det är svårt att driva kommersiell verksamhet här. Skansen som har 1,6 miljoner besökare, vilket kan jämföras med våra 120 000, har samma problem.

Han säger att museet i tio års tid har försökt göra området levande men att många hyresgäster tvingats ge upp.

– För en del har det tyvärr slutat olyckligt ekonomiskt, andra har dragit sig härifrån innan det gått för dåligt.

Stefan Sundblad berättar att museet just nu planerar för ett omtag efter nyår.

– Vi tittar på en ny arbetsplan, vad vi ska hitta på i stället för kommersiell verksamhet. Bland annat har vi på gång en förening till krukmakeriet som kan visa hur det går till och besökarna kan få prova på. Då kommer det inte kunna vara öppet jämt då de personerna har ett annat jobb, men vi kan i alla fall fortsätta ha öppet.