Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon tvingas jobba trots smärtor

Gunilla Veggerby, 54, går med kryckor och äter smärtstillande mediciner varje dag. Men Försäkringskassan kräver att hon ska stå till arbetsmarknadens förfogande.

54-åriga Gunilla Veggerby i Lina hage har jobbat inom hemtjänsten i hela sitt yrkesliv. Men så dagen efter en rad tunga lyft på jobbet så vaknade hon på morgonen med fruktansvärda ryggsmärtor. Det ledde till sjukskrivning för så kallad segmentell rörelsesmärta – smärtan strålar ut i kroppen vid fysisk ansträngning. Gunilla stelopererades den 2 mars i fjol och sex skruvar fixerar i dag ryggraden för att dämpa smärtan.

Normen är att den som genomgår operationen ska återgå till arbetet efter sex månader. Men i Gunillas fall läkte det inte som det skulle varför läkaren sjukskrev henne fram till sista april förra året. Det hjälpte inte, smärtan lamslår henne så fort hon anstränger sig för mycket. Gunilla går fortfarande med kryckor och äter smärtstillande mediciner fyra gånger om dygnet.

Men på Försäkringskassan klassade man inte Gunillas ryggskada som arbetsskada. Myndigheten definierade smärtorna i stället som en förslitningsskada – då gäller inte försäkringen. För Gunilla kändes det som ett slag i ansiktet.

– De sa att om jag hade ramlat, halkat eller skurit mig när vi gjorde de tunga lyften så hade det ansetts vara en arbetsskada, nu när jag inte gjorde det så klassas det som förslitningsskada. Jag har alltid trott att man är försäkrad på jobbet, men när man väl skadar sig så visar det sig att man inte uppfyller den mängd parametrar som finns, säger Gunilla, som inte vill annat än att fortsätta jobbet inom hemtjänsten.

– Det är det bästa jobb jag vet, jag vill inte sluta jobba vid 54, men att jobba på kryckor med smärtan ...

Försäkringskassan anser nu att hon ska skriva in sig på Arbetsförmedlingen och ställa sig till arbetsmarknadens förfogande. Gunilla tog i närmast panik ut sina 62 innestående semesterdagar, men smärtorna är kvar.

– Byråkratin är så stelbent, den gör inga individuella bedömningar, alla förväntas följa en viss norm. Att jag inte läkt enligt normen spelar ingen roll, säger Gunilla.

Att jobba med smärtorna på kryckor hemma hos de äldre är omöjligt. Gunilla känner sig deprimerad och övergiven av myndigheterna. Men nu har Gunilla ändå haft mer tur än många andra, hennes arbetsgivare – Saltskogs hemtjänst – har skräddarsytt en arkivarietjänst åt henne.

– Arbetsgivaren har verkligen ställt upp för mig, men jag vet ju inte hur länge jag får ha tjänsten kvar. Fler än jag befinner mig i den här situationen. Framtiden känns oviss, säger Gunilla.

Gunilla är inte sjuk nog

Gunilla är inte tillräckligt sjuk för att få ersättning. Det är Försäkringskassans bedömning efter att LT talat med myndigheten.

När Gunilla Veggerby skadade ryggen fick hon sjukpenning i tolv månader. Först i sex månader och sedan i sex månader till.

– Efter sex månader måste man ha särskilda skäl för att fortsätta få ersättning, man gjorde då en bedömning att Gunilla skulle kunna komma tillbaka under en sexmånadersperiod och fick därför sjukpenning i sex månader till, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

Egentligen är det tänkt att man ska ställas till hela arbetsmarknadens förfogande redan efter sex månader men Försäkringskassan gjorde ett undantag i Gunillas fall. Det var inte rimligt då att låta Gunilla söka ett helt annat arbete eftersom prognosen var att Gunilla skulle kunna återgå till arbetsgivaren inom ett år. Men efter tolv månader skärps regelverket. För att fortsätta få ersättning då ska arbetsförmågan vara nedsatt mot hela arbetsmarknaden om man inte har en allvarlig sjukdom, och det har Försäkringskassan bedömt att Gunilla inte hade. Det som gäller nu för Gunilla om hon vill nå upp till heltid är att söka sig till Arbetsförmedlingen

.– Ja, eller om hennes arbetsgivare kan hitta en lösning för henne, säger Cecilia Udin.