Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon sörjer sin kusin som dödades av IS

Nidal George Abdo var 34 år gammal. Som tandläkare försörjde han sin fru och tvååring. Dagen före nyårsafton föll han offer för IS bomber i Qamishli i Syrien. På lördagen hedrades han och de övriga offren med en ljusmanifestation i Södertälje.

Ett hundratal sörjande och medmänniskor samlades på lördagseftermiddagen på Politikertorget i Södertälje centrum. De tände ljus som ställdes ut på scenen i form av ett kors. De höll en tyst minut och sjöng och bad tillsammans.

– Om vi alla håller varandra i händerna och ber till den gud som man står nära, så vinner vi över alla terrorister som dödar, säger Hannan Masud.

Hon ledde bönen Fader vår på svenska under manifestationen, som annordnades av Tillsammans för Södertälje.

– Offren i Qamishli kommer inte att ta slut. Vi måste vakna och stoppa allt som har med terror att göra. Det spelar ingen roll om man är kristen, jude eller muslim. I Syrien har vi varit som bröder och systrar, säger Hannan Masud.

Hon har själv släkt i Qamishli och berättar att två av hennes morbröder miste livet i en gul gummibåt när de försökte fly.

– Kriget har påverkat oss alla. Även vi som är bosatta i Södertälje är en del av kriget, säger Hannan Masud.

IS har tagit på sig de tre bombattentaten mot restauranger i Qamishli, dagen före nyårsafton, då minst 16 personer dödades och minst 30 skadades. Roula Dawod Tasel, som har kommit till torget i Södertälje, sörjer sin kusin som är ett av offren.

– De växte upp tillsammans. Han var som hennes bror, säger hennes man Jakob Tasel.

På förmiddagen när nyheten om bombattentaten spreds fick de via Facebook veta att Nidal George Abdo var ett av offren.

– Vi blev helt chockade och började gråta och skaka i hela kroppen, säger Jakob Tasel.

Han berättar att 34-årige Nidal George Abdo hade en fru och ett två år gammalt barn som nu är ensamma och inte får någon försörjning.

– Man är helt förkrossad. Det är jättejobbigt för allihopa. Vi kände de flesta. Och de var helt oskyldiga.

– Vi hamnar alltid i mitten, alla kristna. Vi har inte med kriget att göra, men det är vi som dödas hela tiden. Det enda de som bor där försöker göra det är att leva sina liv, men de dödas hela tiden, säger Jakob Tasel.

På söndag hålls det en minnesgudstjänst i kyrkan för offren i Qamishli.