Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon lurar offer på Håkan-biljetter under skyddstillsyn

Hon hävdar själv att risken för att hon återfaller i brottslighet är låg. Men LT kan avslöja att bloggerskan fortsätter med sina bedrägerier. Så sent som i lördags insåg en 20-årig kvinna att hon blivit lurad – och flera andra har drabbats de senaste veckorna.

Den 30-åriga kvinnan, som är skriven i Södertälje kommun, dömdes i maj i Södertälje tingsrätt för ett 20-tal bedrägerier. Hon dömdes till skyddstillsyn och hon skulle gå behandlingsprogrammet ”VINN” inom frivården, som benämns som ”Ett program för kvinnor med missbruk eller en kriminell livsstil.”

Bloggerskan har själv berättat om ett utlåtande från frivården där hon bedöms ha låg risk för att återfalla i brott.

LT har begärt ut ett sådant utlåtande men frivården hänvisar till sekretess.

Hon har också berättat att hon inte behöver fortsätta gå behandlingsprogrammet ”VINN”.

Skulle det påståendet vara äkta och skulle utlåtandet vara äkta, mycket tyder på att åtminstone utlåtandet är det, så ser det alltså ut som att bloggerskan lyckats manipulera frivården.

– Ja, det är vår logga av kriminalvården, ja vi jobbar med basutredningar och ja vi jobbar med riskbedömningar, däremot kan jag inte säga om bilden är photoshoppad eller redigerad, äktheten kan jag inte kommentera, säger Dan Bengtsson, kriminalvårdsinspektör på frivården.

LT kan nämligen berätta att hon fortsätter med sina bedrägerier. Så sent som i lördags insåg en 20-årig student att hon blivit lurad på Håkan Hellström-biljetter som hon betalat 1 600 kronor för till bedragarbloggerskan.

– Hur kan jag vara så dum? säger den lurade studenten till LT.

Den 20-åriga kvinnan hade på måndagseftermiddagen knappt lyckats smälta att hon blivit lurad och hade inte hunnit polisanmäla händelsen.

– Har inte kommit så långt än, men absolut, jag ser ingen annan utväg för att ge upprättelse till alla som drabbats även om jag är lyckligt lottad och kommit undan lindrigare, säger kvinnan som däremot hunnit bli medlem i den hemliga facebookgruppen för offer för bedragarbloggerskan.

En 26-årig kvinna och hennes kompis polisanmälde den 22 augusti. De blev lurade på 1 500 kronor var för Håkan Hellström-biljetter som aldrig dök upp.

– När hon hade skjutit upp vårat möte för andra gången så googlade jag hennes namn, ångrar bittert att jag inte gjorde det tidigare, och ja med allt som kom upp då så fattade jag att vi hade blivit blåsta, berättar den 26-åriga kvinnan för LT.

LT har varit i kontakt med ytterligare offer som drabbats de senaste veckorna.

LT kan visa att bloggerskan fortsätter att lura av ovetande pengar under sin skyddstillsyn. Och polisen bekräftar att det finns färska fall.

– Jag kan inte säga hur många men det är fler än tre i alla fall, säger Martin Fälling, gruppchef för operativa gruppen på bedrägerisektionen i Stockholm.

Nyligen lades 26 bedrägerifall ner eftersom den brottsligheten ligger i tiden före rättegången i våras och straffvärdet för de fallen är samma som påföljden i våras.

– Det är olyckligt men det är så rättssystemet fungerar. Enkelt uttryckt har hon fått ett frikort här, det är inte roligt, säger Martin Fälling.

Hon ska av frivården ha bedömts ha låg risk för att återfalla i brottslighet, vad säger du om det?

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet men generellt kan man säga att den som begår den här typen av brott och dömts för dem ofta fortsätter med dem och det är ett stort problem.

Fälling ska nu ta kontakt med åklagaren Sara Sundström.

– De nya fallen bör självklart utredas och ska skickas upp till åklagaren. Jag får ta en ny kontakt med henne, säger Fälling.