Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon kämpar för en lyckad festival

Det är timmar kvar till Lena Schultes fjärde Kringelfestival. – Det är ett positivt organiserat kaos, kan man säga, säger 48-åringen när LT möter henne för en intervju.

I dag drar festen i Södertälje i gång och festivalbasen har naturligtvis haft mycket att göra.

– Det är alltid så precis innan en festival drar i gång, då ringer telefonen nästan dygnet runt. Det är saker som dyker upp som måste lösas.

Men en sak rår du inte över, nämligen vädret, hur ser det ut?

– I går stod det att det skulle bli fint väder, fredag, lördag, söndag. Ni skrev ju också tropisk hetta. Jag vet inte, nu var det någon i dag som sa att det skulle bli regn så jag vågar inte kolla riktigt än. Det är fantastiskt om det kan vara uppehåll, det är det viktigaste. Sedan om det är molnigt gör det ingenting.

Ni skriver på er hemsida att festivalen i år är större än någonsin, ni växer och växer, kommer Springsteen nästa år då eller?

– Jag tror inte kajkanten håller, hehe. Nej, det tror jag inte, det funkar nog inte att lägga en sådan stark artist i en stadsfestival…

Men hur mycket vill ni växa?

– Min dröm är att få mer av det lokala kulturlivet, nu fick vi med Nova, vi har med ABF med en lokal scen, så det har blivit bättre i år. Men också att få med idrottsrörelsen, att ”man går ur huse”. Att få med alla bitar i en festival, du får dans, idrottsföreningar, kulturen, du får allt samlat i en bra mix.

Ni får 1,5 miljoner kronor av kommunen för det här, hur mycket hoppas ni omsätta nu?

– Jag tror att i år så kanske vi kommer upp i 2,7? Ungefär i totala intäkter. Den andra delen av finansieringen är en viktig del, nämligen att näringslivet och externa aktörer är med och bidrar, för jag tror att det skapar en positiv samhörighet och delaktighet att alla är med och bidrar, så att det inte enbart är kommunen som bidrar med pengar. Tremiljonersstrecket är idag en bra nivå för en balanserad stadsfestival.

Vad vidtar ni för förebyggande åtgärder när det gäller sexuella ofredanden?

– Vi följer hur hela festival-Sverige gör, vi har träffat Juventas systrar som sitter ovanför vårt kontor och diskuterat hur man kan göra. Vår festival skiljer sig dock, och nu sticker jag ut hakan lite, det är ingen ungdomsfestival. Vi lyckas få ut hela familjen. Det är liksom från två år till 90 år, och där ser jag att det blir en skillnad om du mixar så många åldrar i en publik.

Men det lär väl stå många unga tjejer längst fram på konserterna, hur skyddar ni dem?

– Absolut. Vi kommer bland annat att jobba från konferenciershåll om att vi är rädda om varandra. Vi har väldigt många erfarna funktionärer som har i uppdrag även att titta på andra saker i år. Vi har fler ordningsvakter på vissa akter. Vi har lite fler funktionärer också. Poliser är lika många som förra året. Vi kan inte beordra fler poliser, vi kan bara ha önskemål. Det gäller att man hela tiden jobbar med de säkerhetsaspekter som vi kommit överens om och vi har jobbat hårt med det i år. Vi vet om det här med ofredanden och det är inte okej, absolut inte. Vi kommer att göra allt som står oss tillbuds för att stävja detta.