Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon förvandlar böcker till konst

Visste du att man kan vika konstverk av boksidor? Det visste i alla fall inte Maria Dyrvik, fram till i våras. Sedan dess har hon vikit hundratals böcker och sålt dem vidare. Nu ställer hon ut på biblioteket i Nykvarn.

Bokvikning – det kallas konstformen som Maria Dyrvik från Nykvarn fastnat för och förälskat sig i.

– Jag vet inte vad det är som tilltalar mig. Men jag är helt fast. Jag viker hela tiden och tycker att det är så roligt. Det kan nog vara det att det är så spännande att se hur mönstret ska bli som lockar.

Fram till i våras hade hon aldrig hört talas om bokvikning. Sedan såg hon en bild och kollade upp hur man går till väga. Efter att hon sedan testat att vika en fanns det ingen väg tillbaka.

– Jag blev helt fast direkt. Nu är jag inne i det och tror inte att det är något jag bara kommer att göra under en kort tid. Det här kommer jag hålla på med nu, det känns fantastiskt att ha fått en ny hobby, säger Maria Dyrvik och fortsätter:

– I midsommar hade jag vid ett tillfälle inte vikit på ett dygn och jag kom på mig själv sitta i bilen och sakna det jättemycket. Det kanske beskriver ganska bra hur mycket jag tycker om det, tror jag.

Hon har under tiden hunnit att starta eget företag där hon ständigt får ta emot nya beställningar.

– Jag är fortfarande helt chockad och överväldigad att det går så bra. Det trodde jag aldrig. Men det är väldigt populärt att beställa doppresenter till exempel. Och i december har jag haft väldigt mycket att göra när folk velat ha julklappar. Det har varit stressigt. Men väldigt roligt.

För att det ska bli ett snyggt mönster krävs det att sidorna är vikta perfekt på millimetern. Maria gör allt från bokstäver och ord, till motiv som till exempel en uggla eller ett par fötter. Men hon har ännu större planer på gång.

– Jag har planer, men vill inte avslöja för mycket än.

Bara en gång har hon fått en negativ kommentar, annars har det enbart varit positiva. Något som ökar motivationen att utvecklas.

– Det är jätteroligt och betyder mycket. Det är så kul att kunna sälja vidare också. Annars hade jag samlat allt på hög hemma.

Varför tror du att det går så bra för dig?

– Dels för att det är något nytt för många tror jag. Det är ju inte så stort och det känns som något som kommit på sistone. Så folk blir fascinerade. Sen så hamnar jag överst på Google om man söker på bokvik. Det skadar nog inte.

Nu närmast väntar en utställning på Qulturum i Nykvarn med start fredag den 22 januari.

– Det ska bara bli roligt. Det var faktiskt så att det var en på biblioteket som frågade mig om jag kan tänka mig att ställa ut. Det är häftigt, jag hoppas att folk fortfarande tycker om det jag gör, säger Maria Dyrvik.

Viktigt att ha tålamod

Namn: Maria Dyrvik.

Född: 3 april 1983.

Bor: Nykvarn.

Familj: Man och två barn.

Aktuell: Ställer ut sina böcker på Qulturum i Nykvarn med start fredag den 22 januari.

Marias tips till den som vill testa på bokvikningens konst:

”Se till att ha mycket plats över hemma för böcker. Både vikta och ovikta. Sen är det väldigt viktigt att man har ett stort tålamod.