Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon fick sluta som målare – blev allergisk mot färgen

Alexandra Dahlberg är bland de första i Sverige att bli klassad allergisk mot målarfärg och tapetklister. Nu har hon tvingats sluta jobba som målare.

Redan i gymnasiet började Alexandra Dahlberg, 26 år, utbilda sig till målare.

– Där fanns det jobb, och ett underskott av tjejer.

Efter flera års utbildning och arbete inom yrket måste hon nu lämna det. Anledningen är att hon utvecklat en kontaktallergi mot etylendiamin, som finns i konserveringsmedlet i målarfärg och tapetklister.

– Det är ett slag under bältet. Jag ville bli målare för att jag tyckte det var kul. Det är därför det är så svårt att veta vad jag vill göra, för jag gör redan det jag vill.

Hon berättar att hon ägnar mycket tid åt att fundera över framtiden och möjliga jobb eller utbildningar.

– Jag har trivts väldigt bra på Telge bostäder, med arbetskamrater, kundkontakten och den praktiska biten, att få göra fint hos andra. Det är klart att det är jobbigt.

Det var under 2014 som Alexandra Dahlberg började misstänka att hon hade kontaktallergi. Blåsorna som kliade och sved på händer och underarmar försvann när hon var ledig och kom tillbaka när hon började jobba. Hon kontaktade företagshälsovården som hjälpte henne vidare till Arbets- och miljömedicin.

– Jag är oerhört tacksam för hjälpen från min chef. Jag har fått så mycket stöd. Han har följt med på läkarbesök och varit helt fantastisk.

Efter många undersökningar har Alexandra Dahlberg nu fått det slutgiltiga beskedet.

– Jag är bland de första som är konstaterat allergisk mot etylendiamin i Sverige.

Hon förklarar att konserveringsmedlet som ämnet finns i används i vattenbaserade färger.

– Något måste man binda ihop färgen med i stället för olja.

I och med att färgerna blir mer miljövänliga används mer etylendiamin.

Trots att Alexandra Dahlberg har använt skyddsmundering och handskar i den mån det är möjligt kommer allergin hon har drabbats av finnas kvar hela livet och den kan försämras om hon har direktkontakt med ämnet.

– Det finns även i schampo, flytande tvål och kosmetika, men där står det på förpackningen.

Riktvärdet är högre på målarfärg och tapetklister, varför ämnet inte behöver räknas upp i innehållsförteckningen och därför är svårare att undvika.