Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon drömmer om opera på arabiska

Ingen kväll är den andra lik när Solbritt Cederqvist från ”Musiker mot rasism” spelar på flyktingboende. – Bakom varje trauma finns en människa, säger Solbritt.

För Solbritt Cederqvist är det självklart att möta andra med hjälp av musiken. Hon spelar en kväll i veckan på ett flyktingboende i Farsta där cirka 700 personer bor.

– Behovet är så stort där att vi har fokuserat på ett boende men vi hoppas kunna utöka framöver, säger Solbritt som studerar opera på Operastudion och deltog

i From Järna with love to Idomeni på påskafton.

För någon helg sedan spelade hon på Folk- och världsmusikgalan i Västerås tillsammans med några musiker från Syrien som hon lärt känna på boendet.

– Musiker mot rasism är en plattform både för att starta projekt i det lilla så som musikkvällar på flyktingboenden och med kända ambassadörer som når ut till många, som Timbuktu och Bo Kaspers orkester, säger Solbritt.

– Genom våra musikkändisar kan vi nå den stora massan med det är också viktigt att arbeta med den direkta kontakten med människor och möta de som kommer hit.

Musikkvällarna är ett välkommet avbrott på det trånga boendet. När Studiefrämjandet gjorde en undersökning om vad flyktingarna längtade efter kom musik högt upp på listan.

Solbritt upplever att musiken skapar en atmosfär där man vågar prata, känna och vara.

– En gammal kvinna sa till mig ”Om du tittar dig omkring nu är det en kvinna som vågar skratta, en man som vågar känna sorg och barnet i en famn har somnat utan rädsla för bomber”.

Solbritt önskar att fler engagerar sig.

– Du kan alltid sitta och prata med någon även om du inte kan språket. Det är något de verkligen vill.

Solbritts engagemang har ifrågasatts. Det finns de som tycker att hon kastar bort sin tid på ”de där människorna” och att hon i stället borde satsa på sin operakarriär.

– Då har man inte förstått att alla är människor. I min värld ska man prata om hur vi ska bli bättre på att ta emot flyktingar. De är en enorm resurs, de är så utbildade. Kanske folk ser dem som ett hot, säger Solbritt och berättar att det bor flera läkare på boendet, något som verkligen behövs i Sverige.

Genom sången lär sig flyktingarna lite svenska. En populär sång är ”Jag vet en dejlig rosa”.

– Den låter nästan lite arabisk, säger Solbritt och berättar att ”Vem kan segla” och ”Uti vår hage” också finns med i sånghäftet.

Barnen har en egen musikgrupp men ibland är de med.

– En gång blev det världens lekstuga med ”Imse vimse”, ”Trollmor” och ”Björnen sover”. De vuxna coola männen fick ligga ner och vara björnen.

Solbritt har musiken som en röd tråd i sitt liv. Sedan hon fyllde 18 år har hon aldrig rest utan fiolen, vilket är mammans förtjänst.

– Mamma tvingade med mig på många konserter med violinsolister tills jag tyckte att en solist var bra.

Men det var i en barnkör i en uppsättning av Södertäljeoperan Solbritt fastnade för musiken på riktigt då hon stod bredvid en operasångare och kände hur sången vibrerade i golvet.

– Opera borde kunna kännas så fri som den improvisationsbaserade världsmusiken, som i sin tur ibland kanske borde repas in bättre. Opera blir lätt mest teknik och då glömmer man glädjen till musiken.

Hon trivs med att flytta och vara kringvandrande.

– Jag vill ut i världen och har en enorm nyfikenhet på människor. Jag dras till många olika genre och kulturer och är lite rastlös. Jag blir aldrig enbart operasångerska utan vill involvera en annan del, säger Solbritt som drömmer om att göra en opera på arabiska med mer folkmusikaliska influenser.

För att lyckas med operasången ska Solbritt söka skolor i Tyskland.

– Man måste bli nörd i perioder. Jag drömmer så mycket om operavärlden att jag måste prioritera bort annat ibland. Jag ska kanske fokusera mer på bara min röst ett litet tag för att ha tid att utveckla tekniken och få en stadigare plattform.

Hon hoppas att ”Musiker mot rasism” fortsätter att växa.

– Det krävs så lite. Behovet är så stort. Musik är på en annan nivå och öppnar ett annat sätt att kommunicera.

Studerar operasång

Namn: Solbritt Cederqvist.

Ålder: 23 år.

Uppvuxen: I Hölö och har gått i skolan i Järna.

Bor: Bagarmossen.

Familj: Har en stor familj både i Sverige och Senegal.

Utbildning: Har gått på Södra latins musikgymnasie, folkhögskola och nu Operastudion.

Musiker mot rasism: Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden och finns i Göteborg,

Malmö, Stockholm och Linköping.