Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon är för välutbildad för att läsa till sjuksköterska

När hon hade blivit mamma ville Jessica Öster utbilda sig till sjuksköterska, men hindras. Hon kan inte läsa in en kurs som behövs, för hon har för bra betyg.

Jessica Öster, 23 år, har sambo och två barn, en dotter på fyra år och en son på tre månader. Det var efter hon blev mamma som drömmen att bli sköterska föddes. I flera år har hon försökt läsa till en gymnasiekurs i naturvetenskap för att kunna söka in till en sjuksköterskeutbildning på högskola.

Varje gång har hon dock fått avslag – för att hennes betyg är för bra.

– Det är som att jag blir straffad för att jag pluggade hårt i gymnasiet, det känns jätteorättvist, säger Jessica.

När hon var 18 år började Jessica jobba inom äldrevården och har jobbat som vårdbiträde på samma ålderdomshem sedan dess, både extra under gymnasiet och som heltidsvikarie. Det var när hon ville få fast anställning hon insåg att hon behövde utbilda sig till undersköterska, och sökte till en sådan vuxenutbildning.

Hon fick då avslag med anledningen att hon hade för höga betyg och inte prioriterades. Kommunen föreslog att hon i stället skulle läsa en kurs i naturvetenskap som hon saknade från gymnasiet, och sedan söka till en sjuksköterskeutbildning på vanlig högskola i stället. Något Jessica tyckte lät som en bra idé.

– Jag vill bli sjuksköterska för att jag älskar att hjälpa människor. Dessutom har jag redan fått ryggproblem att jobba som vårdbiträde, och sjuksköterskor har inte lika tunga lyft.

Men problemen slutade inte där. Jessica blev nämligen nekad antagning från kursen gång på gång, återigen för att hennes betyg var för höga. Sedan dess har hon sökt kursen flera gånger, både på distans och inte, och fått nej varje gång.

– Hon har ju sökt kursen fyra gånger, de borde se bakåt när de väljer, flikar sambon Joni in.

Nu vet Jessica inte vad hon ska göra.

– Jag har pratat med kommunen men alla säger bara att de håller med mig, men att de inte kan göra något.

Tobias Tagesson, rektor för vuxenutbildningarna i Södertälje, säger att Jessicas situation inte är unik.

– Tyvärr har vi flera sådana fall, och det är jättetråkigt. Det beror på en kombination av brist på resurser och hur lagstiftningen ser ut. Vi får inte vara flexibla utan måste prioritera de med minst utbildning.

Det är högt söktryck i kommunen bekräftar Tagesson, och trots att de fått mer pengar det här budgetåret jämfört med tidigare behövs det mer för att alla ska få plats.

– I nuläget finns det inget att göra om man hamnat i Jessicas sits, säger Tobias Tagesson och fortsätter:

– Man kan inte göra mer än att söka igen, och hoppas att vi får mer pengar från regeringen.

Jessica är besviken, och vet inte vad hon ska göra nu.

– Man får bättre förutsättningar av att inte plugga. Vad sänder det för signaler?

Kommunen: Inget vi kan göra

– Tyvärr är det inget man kan göra. Om vi inte får rejält utökade resurser.

Arbetslivsnämndens ordförande, Nils Carlsson Lundbäck (MP) kommenterar faktumet att vuxenutbildningsplatserna inte räcker till för de med höga betyg.

– Skollagen ser ut så. Man ska prioritera dem med lägst utbildningsnivå. Och det går inte att styra över för oss, säger Carlsson Lundbäck.

– Det här är tyvärr ganska vanligt. Trycket på vuxenutbildningen är stort, och folk med bra betyg hamnar utanför. Det enda råd jag kan ge är att söka enskild prövning, läsa upp sitt betyg och tenta av på egen hand.

Men finns det inget politiskt redskap att lösa detta?

– Nja. Förutom att få massor av pengar och utbildningsplatser från staten, så skulle det vara om det fanns en speciell ingång för dem som var nära en examen, det skulle vara samhällsekonomiskt bra, men svårt rent juridiskt.

I regeringens vuxenutbildningsgaranti som lär komma nästa år finns det cirka 400 miljoner kronor som ska stötta den kommunala verksamheten med vuxenutbildning.

– Men det räcker inte långt. 25 procent av de pengarna skulle behövas i bara Södertälje för att täcka upp behoven.