Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj taket i a-kassan

För att nya jobb ska skapas och den svenska ekonomin ska fortsätta att utvecklas krävs det att människor känner trygghet inför eventuella omställningar. Därför vill Kristdemokraterna se en arbetslöshetsförsäkring som uppfattas som rättvis och rimlig.

Annons

Det finns två stora problem med dagens arbetslöshetsförsäkring. Det ena är att alltför många väljer att stå utanför a-kassan. Följden blir att en del människor står helt utan ersättning när de drabbas av arbetslöshet.

Det andra är att taket i a-kassan inte har höjts på över tio år. Den som har en bruttolön på över 18 700 kronor per månad får sin ersättning begränsad genom taket på 680 kronor per dag. Nio av tio heltidsarbetare kan inte få ut 80 procent av sin lön från dagens a-kassa.

Dessa två problem påverkar också varandra. Ett lågt ersättningstak gör att många med lite högre inkomst och förhållandevis låg risk för arbetslöshet väljer att ställa sig utanför a-kassan. På sikt finns risken att bara de med allra högst risk för arbetslöshet försäkrar sig och att avgiften ökar eftersom färre är med och delar risken.

Kristdemokraterna vill därför förbättra a-kassan genom tre förslag till förändringar.

1) Inför en allmän och obligatorisk a-kassa med en enhetlig avgift. Det är inte rimligt att en halv miljon arbetande personer står utanför arbetslöshets-försäkringen. Månads- avgifterna till a-kassan varierar i dag från 90 till 444 kronor. De differentierade avgifterna har inte gett de resultat som regeringen hoppades på och systemet framstår som orättvist. En obligatorisk A-kassa ska därför ha en enhetlig avgift.

2) Ersätt arbetsvillkoret i arbetslöshetsförsäkringen med ett inkomstvillkor. På det sättet kommer också fler att ha rätt till ersättning. Nivån på inkomstvillkoret bör motsvara den nivå då skyldighet att betala avgift till A-kassa infaller.

3) Höj och indexera taket i a-kassan. Då taket i a-kassan inte har höjts på över tio år finns stora risker med att fler och fler väljer att ställa sig utanför. Med införandet av en allmän och obligatorisk a-kassa bör taket höjas för att reformen ska anses vara legitim. Vi föreslår en höjning av taket till 830 kronor per dag. Om utgifterna för den höjda arbetslöshetsersättningen ska betalas via avgiften i en obligatorisk a-kassa blir avgiften 154 kronor per månad enligt beräkningar från riksdagens utredningstjänst.

A-kassan måste vara solidariskt uppbyggd genom att alla är med och bidrar samtidigt som alla kan känna en trygghet i att de får en rimlig ersättning vid eventuell arbetslöshet. I en fungerande arbetslinje behövs en rimlig försäkring när arbetsmarknaden förändras.

ekonomisk-politisk talesperson

Robert Halef (KD)

riksdagsledamot

Anders Sellström (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons