Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högtidligt tillfälle för fotografering av ungdomar i S:ta Ragnhilds kyrka

Glädjande nog har inte våra läsare glömt bort oss utan det kommer ständigt bilder för publicering i Bilderboken.

Denna gång är det en konfirmationsbild från 1923–1925 om tydligen var en stor grupp. Vi har räknat de medverkande och funnit att det var 88 flickor och nio pojkar samt en präst.

Den senare var den då nye komministern Knut Garde som tillträtt sin tjänst i februari 1922 och fått hand om konfirmationsundervisningen. Prosten vid den tiden, Knut Leijonhufvud, hade en stor arbetsbörda och behövde avlastning.

Att det blev så många konfirmander kan bero på att man slagit ihop flera grupper för denna fotografering. Fördelningen mellan flickor och pojkar är intressant, vad det kan bero på. Kyrkan hade då kvar sitt utseende i interiören som den fått vid renoveringen i början av 1910-talet.

De många konfirmanderna skymmer altaret, vilket gör att vi inte kan se hur där såg ut. Altartavlan är dock densamma. Bänkinredningen har vi ett par tillfällen ändrats framme mot koret sedan fotograferingstillfället.

Pojkarna som sitter på trappstegen upp mot koret skulle känna igen sig men de bör då vara i 90-årsåldern.

Vi har inga namn på deltagarna utom prästen som senare var kyrkoherde under åren 1940–1956. Lägger man till hans tjänsteår som komminister blir det en tidsperiod på 34 år.