Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högt uppsatt jurist drev bordell

En känd polsk jurist och hans flickvän drev bordell i en lägenhet på Västra kanalgatan i Södertälje centrum. Parets andra bordell fanns inhyst i en villa i Huddinge. Nu väntar rättegång mot tio åtalade.

Den 52-årige juristen är välkänd i Polen, men hans karriär kraschade plötsligt när det framkom att han förmedlat illegala adoptioner mot betalning i slutet av 90-talet.

– Man kan säga att han jobbade som jurist på Polens motsvarighet till vårt JO, säger kammaråklagare Lars R Ågren vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Han ska dessutom ha varit rådgivare åt landets inrikesminister.

Sedan den 1 januari 2014 har mannen och hans 26-åriga flickvän hyrt en lägenhet i centrala Södertälje och en villa i Huddinge där de bedrev bordellverksamhet med 15 kvinnor. Paret ska även ha bedrivit verksamheten i Warszawa med åtta andra kvinnor.

Även flickvännen ska ha sålt sexuella tjänster.

Åtalet, som väcktes häromdagen i Södertörns tingsrätt, omfattar såväl verksamheten i Sverige som i Polen.

– Även om sexköp är legalt i Polen till skillnad från i Sverige, så är koppleri förbjudet även där. Och paret samt en chaufför, åtalas för grovt koppleri, säger Lars R Ågren.

Mannen står åtalad för att ha rekryterat kvinnorna i Polen för prostitutionsverksamheten, försett dem med mobiltelefoner, upplåtit lokalerna i Södertälje, Huddinge och Warszawa, lagt ut sexannonser, fastställt prislistor och stoppat hälften av pengarna i egen ficka.

– De har delat 50–50, säger Lars R Ågren.

Verksamheten inbringade 2,2 miljoner kronor varav 1,6 miljoner i Stockholmsområdet.

Det var missnöje om betalningen som gjorde att polisen den 3 juli kom verksamheten på spåret.

En kvinna lämnade då villan i Huddinge och sprang till en privatperson som hjälpte henne till polisen.

– Huvudmannen ska ha haft en deal med kvinnorna, där de lämnade alla pengar de fick in till honom. I slutet av veckan gav han dem deras andel tillbaka. Och de andra tjejerna har sagt att den här kvinnan var missnöjd över det, säger Ågren.

Polisen började spana utanför Huddingevillan och lägenheten i Södertälje. Även telefoner avlyssnades.

– Där framgår tydligt hur mannen rekryterar kvinnorna, berättar om prislistor och tjänster, säger Lars R Ågren, som menar att bevisningen är god.

Han bedömer att straffet för grovt koppleri i ärendet bör uppgå till cirka fyra års fängelse.

Den 31 augusti slog polisen till och grep paret. Något senare även chauffören, som skjutsat kvinnorna när de beställts hem till sexköpare.

Husrannsakningar gjordes i lägenheten och villan som paret hyrt i andra hand.

– Det var polisen som informerade mig om verksamheten som pågått där. Han påstod till mig att han ville ha en övernattningslägenhet eftersom han skulle starta en verksamhet för juridisk rådgivning, säger lägenhetsinnehavaren till LT.

Ingen boende i huset misstänkte något skumt från lägenheten.

– Det är så många som hyr här i andra hand att det är omöjligt att veta vilka alla är som kommer och går, säger en person i bostadsrättsföreningens styrelse.

Kvinnorna har berättat i polisförhör att de arbetade som prostituerade.

– Vi har även beslagtagit mannens anteckningsbok samt ett stort kartotek av bilder på kvinnorna som han lagt ut, säger Lars R Ågren.

Sex andra personer åtalas för sexköp – de riskerar bötesstraff. En åtalas för rån efter att ha ångrat sig vid ett sexköp och återtagit pengarna från en kvinna med våld.

Exjuristen hävdar i förhör att han skulle starta en advokatbyrå. Men har även sagt att han skulle sälja bilar.

– Men jag menar att han enbart varit här för detta ändamålet, säger åklagare Ågren.

Rättegången inleds den 11 mars.