Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högsta domstolen säger nej till "Torpeden"

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Högsta domstolen har beslutat att inte meddela prövningstillstånd för ”Torpeden” som vill få sina häktesrestriktioner hävda.

Som LT berättat tidigare har den morddömde 22-årige så kallade Torpeden, överklagat hovrättens beslut att fortsätta ge åklagaren tillstånd att ålägga honom restriktioner i häktet.

Samtidigt har Riksåklagaren, RÅ, i sitt yttrande till Högsta domstolen sagt att restriktionerna bör bestå med hänvisning till att målet är ”unikt” och att förundersökning alltjämt pågår.

Och nu har alltså HD beslutat att inte bevilja prövningstillstånd för Torpedens fall. Hovrättens beslut står därmed fast.

– Olyckligt beslut, i dag sitter han isolerad utan omvärldskontakt, säger Torpedens advokat Elsa Svalsten, som menar att han inte kan påverka utredningen i målet, som nästan enbart handlar om att lyssna på tidigare vittnesmål från tingsrätten.

Torpedens advokater, Elsa Svalsten och Jan Karlsson, har yrkat på att deras klient ska få vistas på en häktesavdelning med andra intagna som inte har med målet att göra, så kallad ”samsittning”.

Men åklagarsidan menar att även det skulle äventyra utredningen då information skulle kunna sippra ut till medåtalade på fri fot. Kammaråklagare Björn Frithiof säger dessutom att det inte stämmer att Torpeden sitter med fulla restriktioner, redan i dag har han friheter i häktet.

Enligt Frithiof har han fritt möjlighet att ta del av tv, radio och tidningar. Han får numera även ta emot bevakade besök en gång i veckan mot tidigare varannan och ringa 1-2 övervakade telefonsamtal i veckan. Han medges även bedriva studier obevakat med lärare och har möjlighet att träffa en präst.

Frithiof skriver i sitt yttrande att Torpeden tidigare påverkat vittnen, som i fallet där han var åtalad för den uppmärksammade misshandeln av Södertäljebon Robil Oduncu 2008. Han hänvisar från det målet och menar att vittnen då uppgavs köras ut i skogen och tystas.

Elsa Svalsten är kritisk till åklagarsidans argumentering.

– Vissa uppgifter i yttrandet är inte med verkligheten överensstämmande, de är irrelevanta och handlar om att flytta fokus från det frågan gäller: kollussionsfaran, säger Svalsten.

22-åringen har suttit häktad i över tre år med restriktioner. Han dömdes i tingsrätten för ett mordet på K-sigge, medhjälp till morden på bröderna Moussa och människorov.

Förutom Torpeden sitter även 33-årige Bernard Khouri häktad med restriktioner samt två andra utan restriktioner. Hovrättsförhandlingen ska vara klar den 24 juni.