Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högst befogad oro för Sandvikens framtid

I de planer för Sandviken som Enhörna kommundelsnämnd hittills haft på sitt bord, slår man exempelvis fast att vår lilla förenings gemensamt ägda mark ska exproprieras, det vill säga tvångsövertas av kommunen. Vår gemensamma kvartersmark består av en liten strandremsa med brygga, en liten fotbollsplan, en grusväg och ett litet skogsområde intill vårt sportstugeområde.

Den här vägen, stranden och fotbollsplanen har våra äldre medlemmar själva byggt upp och föreningen har gemensamt skött området i 60 år. Minst 50 000 arbetstimmar är nedlagda i detta arbete. Det vill kommunen nu ta ifrån oss – mot vår vilja. Det är bekräftat i mejl från planarkitekterna i kommunen och syns i flera av de olika scenarier som tagits fram gällande Sandvikens framtid.

Men trots att vi tydligt visat vår oro via mejl och telefon, så har kommunen inte haft någon vilja att skapa en dialog med oss boende i Sandviken eller att träffa oss. Faktum är att tjänstemän och politiker hittills visat ett totalt ointresse för att skapa denna dialog.

Detta upplevs självklart som mycket skrämmande. Allt annat vore konstigt.

Politiker och tjänstemän i kommunen har alltså haft alla chanser att skapa dialog med oss direkt berörda, men inte tagit dem. Varför ska vi tro på era nya löften om att ni vill lyssna på invånarna genom att arrangera ytterligare en så kallad ”medborgardialog”?

Den första medborgardialogen (ett öppet hus för allmänheten) som hölls i Enhörna förra våren, blev inte särskilt lyckad. Den sammanfattande rapporten, som skrevs av företaget ”Total arkitektur och urbanism”, var uppenbart vinklad för att bana väg för en total omdaning av Sandviken. I rapporten påstods att innevånarna i Sandviken önskade sig hundratals flerbostadshus och radhuslängor, konstruerade lekplatser och breddade, asfalterade gator. Det påstods dessutom att man varit i kontakt med de olika föreningarna i Sandviken, vilket inte stämde. Det fanns helt enkelt inte teckning för de slutsatser ”Total arkitektur och urbanism” dragit.

De ekonomiska beräkningar som kommunen nu gjort, visar att de boende i Sandviken måste betala närmare 500 000 kronor för att anslutas till kommunalt vatten och avlopp, om politikerna väljer att genomföra någon av de mest brutala exploateringarna av Sandviken. Det är så stora summor att de som en gång byggde området kommer tvingas sälja sina stugor.

Vi känner oss rädda och maktlösa. Förtroendet är i botten. Oron beror helt på kommunens eget agerande.

Södertälje kommun är nämligen en av 20 kommuner i hela Sverige som inkräver ”vägavgifter” av sina boende. De övriga 270 kommunerna väljer att lägga dessa kostnader på de resursstarka exploatörerna. Och ju större exploatering desto dyrare blir det för de boende. Det är tvärt emot vad politikerna sagt i tidigare skeden. Då förespeglade man oss att en stor exploatering av området skulle leda till längre kostnader för den enskilde.

Vi känner oss rädda och maktlösa. Förtroendet är i botten. Oron beror helt på kommunens eget agerande.

I kväll är det öppet möte i stadshuset om planerna. Nu förväntar vi oss att politikerna står vid sitt ord om att utveckla Sandviken varsamt och att man därmed låter bli att tvångsöverta privata områden. Dessa områden sköts bäst av de boende. Kommunen har inte resurser till samma omvårdnad och renhållning av exempelvis små stränder och bryggor längst Björkfjärdsvägen. Dessa kommer sakta, men säkert, förfalla i kommunal regi.

Det går mycket bra att både anlägga vatten och avlopp och skapa en säkrare trafiksituation längs Sandviksvägen, och samtidigt skona den vackra miljö som finns i Sandviken. En sådan lösning kommer även vara till glädje för alla andra invånare i Södertälje, som för all framtid ska känna sig välkomna att dela denna fina del av vår kommun.

Styrelsen för Sportstugeföreningen Vinberga Sörgården 1:45

Birgitta Angman

Gunilla Lundén

Annicka Elnäs

Mats Olofsson

Josefin Sjöblom  

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel