Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högsäsong för svek i svensk politik

”Sverige är fantastiskt”, var den stående rubriken på ett sketchprogram på tv – kreerat av en Göteborgsgrupp för nu åtskilliga år sedan.

Den tid som passerat sedan valet 2018 har med råge bekräftat sanningshalten i detta – med en fyrklöver skapad för ett enda syfte. Vi har sett en prydlig uppvisning i rent förakt för valresultatet och en direkt oförskämdhet mot drygt 1 135 000 röstande.

Anmäl text- och faktafel

De som omöjliggjort varje civiliserat samtal i ärendet är två så kallade mittenpartier, varav Centerpartiet intar en särställning. Ett parti med en ojämförlig track record av att, alltsedan 1930-talet, lämna borgerligt samarbete för att kasta sig i famnen på Socialdemokraterna – det är visst sjunde gången nu.

Nu var det ”Alliansen” som gällde. Före valet.

Centerpartiet var tydligt: regeringen måste bytas ut, statsministern måste avsättas. Därtill kom bombastiska deklarationer från partiledaren Annie Lööf om att aldrig bli ett stödhjul i en S-regering.

I fråga om det fenomen som nu mer än något annat påverkat hela samhället hade man en mer realistisk uppfattning en gång i tiden, något som ledde fram till den så kallade Luciaöverenskommelsen 1989. Det betydde ett stopp i flyktingmottagandet. Endast de som uppfyllde kraven enligt FN:s flyktingkonvention eller hade särskilt starka skyddsbehov kunde beviljas asyl. Folkpartiledaren Bengt Westerberg fick regeringen Bildt att riva upp lagen i december 1991. Något som kommer att tillförsäkra honom en plats i den svenska politiska historien.

Följden av detta blev omfattande med tiden. Vi har facit i dag och det parti som ensamt och tidigt varnade för vad vi alla fått känna av, betraktades av alla övriga partier som något katten släpat in. Mobbingen från etablissemang och media var gränslös.

Annie Lööf och även Liberalerna har under resans gång återupprepat mantrat att SD ska hållas borta från allt inflytande

Alliansen är död. Den torpederades och gick till botten definitivt i det ögonblick C valde att stödja sossarnas gymnasielag trots att den sågats fullständigt av Lagrådet. Nu ska man säreget nog stötta en S-ledd regering men ändå uppträda såsom opposition! Förklara det, någon?

Annie Lööf och även Liberalerna har under resans gång återupprepat mantrat att SD ska hållas borta från allt inflytande, alltmedan landet knäar under ett monumentalt berg av problem som snabbt kräver radikala åtgärder – att lista dem skulle kräva mycket spaltutrymme.

Nu sitter hon, som hade Kristersson som sin statsministerkandidat vid sina planers mål. Sverigedemokraterna är ute ur bilden, liksom Moderaterna och Kristdemokraterna och med en hel uppsättning löften – samtliga svikna – bakom sig, och tror, att den uppgörelse man träffat med sossarna ska hedras av dem.

Däremot gick det utmärkt att ha SD med sig när statsministern röstades bort eller när oppositionsbudgeten klubbades. Att få bort Löfven var ett stort nummer för C. Det går så lätt sedan all anständighet kastats överbord.

Nog är Sverige fantastiskt.

Henn Avasalu

fri skribent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel