Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högerns nya lag ska rivas upp

I dag är det fritt fram för företag pÅ svensk arbetsmarknad att bestämma lön och arbetsvillkor efter arbetstagarens nationella ursprung. När fackförbundet Byggnads satte ett lettiskt företag i blockad 2004 för att de vägrade att teckna svenska kollektivavtal fick de rätt enligt svensk lag men fälldes för brott mot den fria rörligheten av EG-domstolen.

Att lagstiftningen behöver ses över för att harmoniseras med de EU:s regler råder det ingen tvekan om efter domen.

Problemet med diskriminerande löner baserade på arbetarens ursprungsland har hanterats på olika sätt inom EU. Den danska och finska modellen garanterar i stort sett samma löner och villkor för gästarbetare som för inhemska arbetare, men detta har helt förbigått den svenska arbetsmarknadsministern, moderaten Sven Otto Littorin.

I den proposition som röstats igenom av den borgerliga majoriteten i riksdagen garanteras endast minimilön för gästarbetare, långt under genomsnittslönen för en svensk arbetare. Allt medan Littorin beklagar att EU tvingar fram de här förändringarna.

Vid ett regeringsskifte i september kommer högerns nya lag, Lex Laval, att rivas upp och ersättas med en lag som ger alla som arbetar på svensk arbetsmarknad likvärdigt skydd. Möjlighet till samma kollektivavtal och arbetsmiljö för alla som arbetar i Sverige, svenska medborgare eller inte.

Det är inte bara djupt kränkande mot utstationerad arbetskraft att sida vid sida med svenskar utföra samma arbete till en bråkdel av lönen, det är också ett hot mot dem som har löner och villkor enligt vårt svenska kollektivavtal.

När det lettiska bolaget Laval sattes i blockad 2004 betalade man 35 kronor i timmen till sina anställda. Utstationerade snickare är minst lika duktiga hantverkare som svenska.

När då den moderatledda regeringen inför en mer eller mindre oreglerad arbetsmarknad, hur ska då svenska arbetare kunna försvara sina villkor i kollektivavtalen?

För att få en arbetsmarknad med ordning och reda krävs rättvisa löner och anständiga villkor, inte försämrade. Vi kan aldrig acceptera att arbetare ställs mot arbetare för att maximera företagsvinster.

Därför behöver vi ett regeringsskifte för att skydda den svenska arbetsmarknaden och alla som verkar på den.

De rödgröna partierna har gjort en omvärldsanalys som inte bara begränsar sig till vad som sägs i EG-domstolen utan som också tar in hur andra EU-länder har hanterat problemet.

Vill man skapa rättvisa så kan man!

Ordförande LO-sektionen Södertälje-Nykvarn

Alexander Lindholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel