Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög tid för Nykvarn att ta miljön på allvar

Nykvarn har försökt anta ett miljöprogram två gånger utan att lyckas. Nu är det dags att börja arbeta ordentligt med miljöfrågorna.

I Nykvarn Kommuns vision för 2025 om att vara "ung, vild och vacker" är ett av de fem budskapen att "här får du leva hållbart". Det är överraskande med tanke på det ointresse som kommunen hittills visat för miljöfrågorna. Att inte ta miljöfrågorna på allvar är en gammeldags inställning som kanske funkade på 1900-talet. Men det kan inte vara ett alternativ för en kommun som vill uppfattas som ung idag och i framtiden.

Som LT tidigare har skrivit om har Nykvarn försökt ta fram ett miljöprogram två gånger tidigare utan att lyckas anta ett förslag. Det tidigare förslaget som inte antogs var ett miljöprogram för 2015–2020.

Nu har nästan halva den tidsperioden gått och det finns fortfarande inget miljöprogram. De har inte bråttom med miljöarbetet i kommunhuset. När mer än hälften av Sverige kommuner har ett miljöhandlingsprogram med lokala miljömål borde Nykvarn också kunna klara av att ha det. Nu ska ett tredje försök göras och ett "utkast ska presenteras under år 2017".

Nu har nästan halva den tidsperioden gått och det finns fortfarande inget miljöprogram. De har inte bråttom med miljöarbetet i kommunhuset.

Den politiska ledningen, bestående av Nykvarnspartiet och Moderaterna, behöver se till att Nykvarn kommer i mål med miljöprogrammet och börjar arbeta ordentligt med miljöfrågorna. Lars-Erik Aili från Liberalerna frågade 2015 kommunstyrelsens ordförande Bob Wållberg, Nykvarnspartiet, på vilket sätt det säkerställts att viktiga miljöaspekter fanns med i det dåvarande förslaget. Det korta svaret från Wållberg var att "kommunen jobbar normalt inte riktigt på det sättet". Det är ett oroväckande svar. I arbetet med det nya miljöprogrammet bör kommunen jobba på ett sätt som gör att viktiga miljöaspekter kommer med.

I de strategiska målen som Nykvarns kommunfullmäktige antagit finns det inget som handlar om miljö. Dessutom svarar inte Nykvarn på enkäten till den årliga miljörankingen av Sverige kommuner som Aktuellt Hållbarhet gör. Den rankningen, även om den inte är perfekt, skulle kunna vara ett användbart verktyg för kommunen och andra som vill se vad Nykvarn behöver arbeta mer med.

Men det är inte heller så att det inte händer något i Nykvarn. Kommunen arbetar för att starta ett miljömotorcentrum i Mörby industriområde tillsammans med näringsliv och akademi. Det är en intressant idé. En annan aktuell miljöfråga i kommunen är den om att eventuellt bygga en egen återvinningscentral. En fördel är att avståndet skulle bli kortare än vad det är till Tveta i Södertälje dit Nykvarnsborna åker idag. En nackdel är att öppettiderna riskerar att bli sämre.

Kommunfullmäktige beslutade i december att komplettera ärendet med en hållbarhetsanalys. Det är ett klokt beslut. Hållbarhetsperspektivet borde komma in i fler delar av Nykvarnspolitiken.

Nykvarnsborna förtjänar att bo i en ung, vild, vacker och miljövänlig kommun!