Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög tid att knäcka ohälsan

Socialtjänsten är samhällets yttersta skyddsnät. Besluten som socialsekreterarna fattar kan vara livsavgörande för utsatta barn och unga och deras familjer.

Förslagen om att rusta ner kompetenskraven i socialtjänsten är inte bara farliga. De väcker också misstanken att det handlar om en nedvärdering av ett kvinnodominerat yrke och de röstsvaga grupper som socialsekreterarna arbetar för.

Skyhög personalomsättning och svårigheter att rekrytera socialsekreterare är ett faktum i många kommuner.

Orsaken till krisläget är att kommunerna år efter år har underlåtit att göra något åt bristerna i arbetsmiljön och ett löneläge som inte är konkurrenskraftigt.

I stället för att ta sitt arbetsgivaransvar har de ansvariga i kommunerna valt att sitta med armarna i kors och förlita sig på de anställdas lojalitet mot sitt uppdrag.

Nu går det inte längre.

Allt fler socialsekreterare söker sig bort från framför allt myndighetsutövningen i den sociala barn- och ungdomsvården.

En del kommuner har insett vad som är grund-problemet och försöker göra något åt det, men det går för långsamt.

I det läget väljer samma arbetsgivare som bäddat för dagens problem att via Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, driva på för att slopa kravet på relevant hög-skoleutbildning för anställda i barn- och ungdomsvården.

Nu har SKL också fått sällskap av Centerpartiet, som anser att kravet på högskoleutbildning kan ersättas med ”krav på lämplig kompetens och erfarenhet”.

Detta kallar Centern att ”kapa krånglet i kommun-Sverige”.

Man skulle också kunna kalla det utbildningsförakt och en nonchalant inställning till kravet på kvalitet och rättssäkerhet i en av samhällets viktigaste funktioner.

Akademikerförbundet SSR utgår från att det är ett synsätt som barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) inte delar och välkomnar ett klargörande om detta från regeringen.

Det finns ett utmärkt recept för att lösa personalkrisen i socialtjänsten. Det är att satsa på höjda löner, en genomtänkt introduktion för nyanställda, sänkt arbetsbelastning, bättre förutsättningar för chefer, ökat administrativt stöd och större möjligheter till yrkesutveckling.

Det är bara att sätta i gång. Bollen ligger hos de politiskt ansvariga i kommunerna. Akademikerförbundet SSR ställer gärna upp i en dialog om hur detta ska genomföras.

facklig sekreterare Akademikerförbundet SSR Södertälje kommun, styrelsen i lokalföreningen Södertälje

Mikael Kjelleros Endrell

förbundsstyrelsen, Akademikerförbundet SSR

Inger Del Re

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel