Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp till gravsten tillbaka

Ensamma och medellösa som dör kommer att få hjälp med gravsten och dödsannons igen. Kommunen kovänder efter domar i förvaltningsrätten.

Minns ni besparingsbeslutet från 2013, att kommunen nekade utblottade och ensamma som dör rätten till gravsten och minnestext?

– Mycket glädjande, kommenterar Staffan Norberg (V), den som ivrigast protesterade och reserverade sig mot ”det hjärtlösa besparingsbeslutet” då för tre år sedan.

Efter fällande domar i förvaltningsdomstolen måste nu kommunen ändra riktlinjerna för hur ensamma och utblottade Södertäljebor som dör får hanteras.

– Det är en så pass marginell kostnad att det knappast påverkar försörjningsstödets underskott, menar Staffan Norberg.

– Det känns så hjärtlöst att inte kunna hjälpa till så att det finns något minnen kvar av dessa människor.

Nu ska detta alltså ändras tillbaka av fullmäktige i en underrubrik under den lite anspråkslösa punkten ”Revidering av riktlinjer för försörjningsstöd”.

Antalet avlidna, som på något vis fick stöd från kommunen var femtio personer 2013. Tidigare ingick gravsten (eller inskription på familjegravsten) samt en enkel dödsannons för dem som dog utan pengar eller anhöriga.

Riktvärdet för vad gravstenarna fick kosta var tidigare cirka 6 600 kronor.