Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp oss att ge fler en god jul!

Kampanjen LT-klappen är i full gång. Var med och skänk en julklapp till behövande! Tillsammans kan vi förhoppningsvis göra julen lite bättre för fler Södertäljebor.

För många är julen en fantastisk högtid. För andra går vi nu mot den tuffaste tiden på året.

Många barnfamiljer har av olika skäl inte utrymme för julklappar, andra är ensamma, några har precis kommit hit efter att ha flytt krig medan vissa lever en tuff tillvaro som hemlös eller befinner sig i någon annan utsatt situation.

För att göra julen lite drägligare för Södertäljebor som har det kämpigt startar nu LT en julklappsinsamling som sprider julglädje till fler.

– Vi ser hur behovet av hjälp för vanliga människor ökar i Södertälje, hos kyrkor och frivilligorganisationer. Jag tror att många Södertäljebor känner engagemang för sin stad och gärna gör något för att glädja någon annan. Säkert tänker man lite extra på det runt jul. LT, som har stor spridning, kan vara en bra länk mellan Södertäljebor som vill ge och Södertäljebor som behöver något extra just vid jul, säger Anna Liljehag, tf tidningschef och ansvarig utgivare på LT.

Insamlingen sker i samarbete med Södertälje församling Svenska kyrkan och Pingstkyrkan, som i år samverkar runt de julkassar med matvaror som Pingstkyrkan delat ut i flera år.

– Pingstkyrkan har tidigare handlat julklappar som komplettering till flera av sina julkassar. Även vid vårt öppna julfirande i S:ta Ragnhildsgården har vi delat ut julklappar till barn som kommer. När initiativet från LT kom om att öppna upp för fler att bidra så tyckte vi att det var en spännande idé som vi gärna vill uppmuntra och prova, säger Maria Holmgren, diakon och enhetschef i Södertälje församling.

Sten-Gunnar Hedin, pastor i Pingstkyrkan, vittnar också om det stora behov av hjälpinsatser som finns i Södertälje.

– Förra julen delade vi ut julkassar till 300 individer och barnfamiljer. Totalt blev det ungefär 600 julkassar och vi tror att det kan bli fler i år, berättar han.

När det gäller LT-klappen står LT bakom själva insamlingen, men är inte involverad i utdelningen. Det är genom Pingstkyrkan och Södertälje församlings försorg, och via deras kontaktnät, som julklapparna delas ut till behövande. Julklappar ska bland annat delas ut med julkassarna och vid julfirandet i S:ta Ragnhildsgården. Dit sökte sig förra julafton ett 70-tal ensamma, hemlösa och barnfamiljer, för att tillsammans fira jul.

– Vi hoppas kunna skänka till barnfamiljer på olika sätt. Några genom julkassen och några kommer vi i kontakt med via egna verksamheter. När vi firar öppen jul i S:ta Ragnhildsgården kommer vi också att ha möjlighet att dela ut julklappar till olika målgrupper. Men så långt som möjligt ska vi också försöka dela ut julklapparna via andra aktörer, som till olika boenden och till härberget, förklarar Maria Holmgren.

Den som vill vara med och bidra med en julklapp kan lämna den till LT, Gåvorna eller Pingstkyrkan (tider och datum hittar du här). Lördagen den 7 december kommer medarbetare från LT att finnas på entréplan i Telgehuset för att samla in julklappar från dem som vill skänka.

Om man vill köpa en julklapp och ge bort, vad kan då vara bra att skänka?

– Lek- och hobbyartiklar, hygienartiklar, underkläder, mössor, vantar och presentkort är också uppskattat, föreslår Maria Holmgren som några exempel.

– Förra året när vi delade ut julkassar hade vi ett bord med saker där man kunde få välja något som man vill ge bort i julklapp. Vi möter bland annat föräldrar som av olika anledningar inte bor med sina barn, men ska träffa dem till jul. Har man då inte möjlighet att köpa en julklapp får man på det här sättet ändå möjlighet att ge bort något, säger Sten-Gunnar Hedin.

Som ett startskott på insamlingen har LT:s medarbetare i veckan skänkt julklappar. Nu hoppas vi att många fler tar chansen och bidrar med en julklapp – tillsammans kan vi skapa en bättre jul för många fler!

Här kan du lämna en klapp

Du kan lämna din julklapp i LT:s reception torsdagen den 5/12 och torsdagen den 12/12 kl 13–16.

Lördagen den 7 december finns LT på entréplan i Telgehuset och tar emot ­julklappar kl 10–13.

Du kan också lämna din julklapp till Gåvorna eller till Pingstkyrkan under perioden 2–18 december. Öppettider Pingstkyrkan: mån–fre 9–12.Öppettider Gåvorna: mån 10–17, ons 10–18, tors 10–17, fre 10–15.