Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hittade hem i Södertälje – firar 60 år

Efter att ha flyttat runt under hela sin uppväxt hittade Elizabeth Goodwin som 18-åring hem i Södertälje. Här har hon nu levt i drygt 40 år, som brittisk medborgare.

Annons

Elizabeth Goodwin föddes i sovrummet i familjens hem i Ashford i England, år 1956. Ett och ett halvt år gammal kom hon till Sverige, innan hennes föräldrar som var aktiva

i Frälsningsarmén skulle gå en officersutbildning.

– Officerare i Frälsningsarmén blir beordrade av högkvarteret i Stockholm till en kår någonstans. Då är man bara oftast två till tre år på ett ställe, säger Elizabeth.

Hon bodde på nio olika orter i Sverige och hann med fem olika grundskolor innan hon hamnade i Södertälje. Den första dagen i den nya staden, som var midsommarafton, körde hennes mamma henne till sjukhuset för att söka jobb.

– Jag knallade in själv och presenterade mig och frågade ”Finns det jobb?”. ”Ja, det finns det, kan du jobba kväll?”.

Redan samma dag började Elizabeth, 18 år gammal, sin bana inom vården. Hon blev kvar på sjukhuset där hon träffade sin blivande man, Thord Englund. När de hade gift sig, och fått tre av sina fyra barn, flyttade de till ett nybyggt hus i Sandviken.

– Jag trodde jag skulle klara flytten bäst av alla, eftersom jag var så van att flytta, men jag mådde sämst.

Elizabeth kände att hon måste tillbaka till Södertälje.

– Jag tror att det beror på att jag hade ryckts upp så många gånger under min uppväxttid, så när jag hamnade här i Södertälje och bildade familj och började jobba så kändes det som att det är här jag ska vara då.

Elizabeth tycker att hon hade en bra uppväxt. Hon har också fått se mycket. Inte minst under turnéerna med familjens band ”The Goodwin Quintet”.

– Vi reste runt i hela Sverige och spelade på olika ställen, fängelser, folkparker och tv-inspelningar. Även i England så klart, och i Norge.

12 år gammal fick Elizabeth en egen bas. Nu drömmer hon om att lära sig spela piano ordentligt, och att något av barnbarnen, eller barnen sent omsider, ska intressera sig för musik.

– Om man kan spela något eller sjunga, vad roligt man har då.

Hon har ofta spelat med sina elever, nu senast på Rosenborgsenheten där hon började ett nytt jobb i januari. Det är sedan millennieskiftet, när hon hade skilt sig och utbildat sig till specialpedagog, som hon har arbetat med skolelever.

– Det ger så mycket och jag känner att jag kan ge tillbaka.

Elizabeths skolbarn, fyra egna barn och sju barnbarn är en viktig del av hennes liv.

Firar på resa med familjen

Namn: Elizabeth Goodwin.

Ålder: 60 år i dag, den 25 februari.

Bor: I Grusåsen.

Gör:

Familj: Fyra barn och sju barnbarn.Specialpedagog och klasslärare.

Intresse: Musik, simning och läsning. Det ligger alltid en bok på nattygsbordet.

Kuriosa: Bjuder sina barnbarn och barn med respektive, totalt 14 personer, på en resa till Kanarieöarna för att fira sin 60-årsdag. Varje år tar hon med ett barn och barnbarn till Gotland, där hon bodde ett år när hon var liten.