Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hetsig diskussion om pengar till skolan

Det blev viss dramatik under kommunfullmäkt­ige på torsdagkvällen. I frågan om extra medel till skolorna, där i stort sett alla var helt ense, blev det nästan två timmars debatt, ajour­nering – och återremitt­ering.

 Det var överraskande att de kom med ett tilläggsyrkande. Men det kunde vi inte godta, det var inte alls berett, kommenterade Anders Lago (S) efter den långa debatten.

– Vi var aldrig emot att skjuta till 35 miljoner till skolorna. Men det var dåligt berett och vi tyckte att vi kunde göra ett ytterligare förslag på 15 miljoner till förskolorna också, förklarade Marita Lärnestad (M) det något överraskande tillägget som allmänt kändes som en markering.

– Okej, det var en markering också, fortsatte Lärnestad, och fick medhåll från Mats Siljebrand (FP).

– Men nu blir det återremitterat och ett bättre beslut.

Kommunstyrelsen hade föreslagit att skjuta till ytterligare 35 miljoner till skolbudgeten.

Alliansen kontrade med ett tillägg med 15 miljoner till förskolorna. Men eftersom S, V och MP inte kunde gå med på det utan beredning, och eftersom förskolorna genom kommundelsnämnderna är inbegripna i det första förslaget, stoppades tillägget.

Då stoppade Alliansen också de 35 miljonerna, som egentligen alla talade sig

varma för, och återremitterade frågan. Det krävs inte mer än en tredjedel av rösterna för att få ett ärende återremitterat.

– Det blev lite överraskande dramatik. Men jag kan lova skolorna att det blir

extra pengar, sa kommunalrådet Anders Lago till sist.