Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Herrgårdens lusthus slukades av lågorna

Alla museiföremål blir inte kvar för evigt, ett visst svinn blir det genom nerbrytande krafter som nidingsdåd i form av eldande skadegörelse.

Ett sådant exempel är lusthuset från Ekensbergs herrgård i Enhörna. Detta lilla gracila lusthus skänktes till Torekällbergets museum och flyttades dit i slutet av 1950-talet.

Lusthuset ställdes upp på den plan som fanns söder om Värdshuset. Den planen anlades under 1930-talet för att ge plats för en mangårdsbyggnad från Fituna på Södertörn som blivit testamenterad till museet.

Gåvan blev dock aldrig genomförd. Planen användes i stället för olika former av evenemang.

Omkring två decennier senare kom lusthuset på bilden att ställas upp där. Genom omdisponeringar inom museiområdet blev det nödvändigt att flytta bort lusthuset som fick en undanskymd plats på det som kallas Brasberget i närheten av Lideby skola.

Där blev lusthuset föremål för nerklottring och annan form av vandalisering för att slutligen brännas ner. Det måste ha kliat i fingrarna på pyromanerna.

Öppenhet är en fin form för exponering men den missbrukades och kommunen var tvungen att stängsla in området.

Om vi ser på bilden kan vi notera dess plats i förhållande till klockstapeln i bakgrunden till vänster.

Det som blev kvar av planen har blivit en uppskattad form av museipark dit även kägelbanan från Saltskog gård har flyttats.