Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Heroinkungen i Hovsjö ställd inför rätta

På måndagen inleddes rättegången mot den 40-årige Hovsjöbo som misstänks ha försett langare i hela Stockholmsområdet med heroin.
Nu riskerar han maxstraffet tolv års fängelse.

Den 20 augusti greps 40-åringen efter flera veckors spaning och har sedan dess suttit frihetsberövad. Han har nekat i alla förhör, men enligt kammaråklagare Henrik Attorps har 40-åringen sålt heroin i stort sett varje dag från morgon till kväll i fem års tid.

Bakom den fyra dagar långa rättegången som inleddes på måndagen ligger ett omfattande polisarbete. Tre kriminalinspektörer som jobbat med ärendet i flera månader sitter bänkade i en för övrigt nästan tom rättssal.

Den 40-årige heroinhandlaren ska enligt polisen ha varit ovanligt försiktig.

– Han bestämde möte med beställare på undanskymda ställen, aldrig på tågstationer, utan slussade dem ut till andra ställen, säger Henrik Attorps.

40-åringen sålde aldrig själv till missbrukarledet utan till andra langare nedåt i hierarkin som i sin tur skötte gatuhandeln.

Mötesplatserna var ofta i Alby eller Fittja, men även ställen i Stockholm och Södertälje.

Men en av 40-åringens underhuggare blev hans fall. Till honom ledde de första spåren.

Via uppgifter från ”gatan” i somras fick polisen signaler om en omfattande heroinförsäljning vid en busshållplats i Saltskog.

– Vi satte in spaning och mycket riktigt dök en person som överensstämde med

signalementet upp, säger en av kriminalinspektörerna, som på grund av sin kombinerade spaningstjänst på fältet vill vara anonym.

Mannen, en 33-åring som rekryterats av 40-åringen som langare, greps vid sin bostad i Saltskog.

– Jag uppfattade honom som en enkel bondson, ingen tidigare kriminell, säger kriminalinspektören.

Kanske var det därför 33-åringen berättade att han rekryterats av 40-åringen, som gett honom en telefon att nås på. Regelbundet träffade han 40-åringen vid fotbollsplanen i Hovsjö där han fick heroin inbäddat i bollar som han sålde. Sen återlevererade han en pengasumma.

33-åringen dömdes till 2,5 års fängelse och utvisning, men tack vare honom fick polisen 40-åringens mobilnummer och kunde inleda telefonavlyssning. 40-åringen visade sig bo i Hovsjö.

Mängder av inspelade knarkaffärer finns nu som bevismaterial. 40-åringen skickade också stora summor pengar till sitt hemland trots att han i stort sett saknade

officiell inkomst. En betalförmedling anmälde honom 2005 för hans många mystiska transaktioner.

Han greps den 20 augusti misstänkt för grovt narkotikabrott, men utan knark. Någonstans tros han ha en hemlig heroingömma. Rättegången avslutas nästa vecka.