Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helt rätt att Centern lämnar

Placerar du din partner i frysboxen riskerar relationen att kylas ner. Se på Nykvarn.

Det finns olika sätt att bygga regeringssamarbeten.

Statsminister Stefan Löfven (S) har till exempel valt att ta med Miljöpartiet i regeringen, men ställa Vänsterpartiet utanför. Det parlamentariska läget innebär ändå att Vänsterpartiet har fått stort – oproportionerligt stort – inflytande över den förda politiken, utan att V behöver ta ansvar för någonting.

Nykvarns kommunstyrelseordförande Bob Wållberg (NP) valde tillsammans med näst största partiet, Moderaterna att även ta med Centerpartiet i sitt majoritetsbygge.

Nykvarnspartiet vann nio mandat i valet – lika många som Moderaterna (sju) och Centerpartiet (två) har tillsammans.

Centerpartiet har dock inte fått en enda ordinarie plats i nämnder och styrelser, inte ens i kommunstyrelsen, och har därmed saknat yrkanderätt och påverkansmöjligheter. Ändå tvingas partiet ta ansvar för vad NP och M beslutar.

Partiets gruppledare Börje Karlsson (C) beskriver samarbetsklimatet i lördagens LT med all önskvärd tydlighet: ”Vi blir mest överkörda”.

Det är naturligtvis ohållbart. Efter ett år i frysboxen har Centerpartiet insett detta och väljer att lämna majoriteten för att stå på egna ben. En majoritet där partiet har tagit solidariskt ansvar i 13 år.

C gör rätt. Det är däremot en gåta varför Nykvarnspartiet och Moderaterna valt att behandla sin samarbetspartner på detta sätt. Kutymen är i politiska samarbeten snarare att större partier är extra måna om de mindre.

Stora partier tar förvisso själva hand om de tyngsta posterna, men ser sedan till att de mindre får stort inflytande – ofta större än vad de har mandatstöd för.

Så icke i Nykvarn. Här tog de två största allt.

Att såväl Bob Wållberg (NP) som Göran Nygren (M) fäller krokodiltårar i lördagens LT över Centerpartiets avhopp blir snarast parodiskt.

Man kunde redan efter valet 2014 ana ugglor i (Hök)mossen. Minns att Nykvarnspartiet dröjde väldigt länge innan det kom ett besked hur partiet ville bygga sin majoritet. Före valet regerade NP ihop med M, C och Folkpartiet (nuvarande Liberalerna), men efter valet gick ledande nykvarnspartister öppet ut och berättade att de inte uteslöt ett samarbete med det största oppositionspartiet Socialdemokraterna i stället.

Nu blev det inte så.

Den enda majoritets-förändringen blev att folkpartisterna förpassades till opposition.

Men turerna gav ändå en klar bild av att Nykvarnspartiet från en dag till annan kan, av taktiska skäl, tänka sig att klippa banden när som helst. Ingen relation är helig för NP.

Och den styvmoderliga behandlingen av Centerpartiet förstärker den bilden.