Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helhetsperspektivet finns för att skydda våldsutsatta kvinnor och barn

Södertäljejourernas ordförande Ewert Sjöstrand kritiserar kommunen gällande avsaknaden av ett skyddat boende och helhetsperspektiv för arbetet med mäns våld mot kvinnor. Södertälje har ett omfattande ansvar för våldsutsatta kvinnor och barn och Södertäljejourernas arbete är betydande för kommunen. Kvinnovåld får aldrig förringas – det är vi eniga om. Att kommunen inte har ett skyddat boende utesluter dock inte att stöd erbjuds på andra sätt.

Anmäl text- och faktafel

De flesta kvinnor och barn som befinner sig i en så pass utsatt situation att de är i behov av ett skyddat boende placeras, med hänsyn till sin säkerhet, utanför den egna kommunen. Det säger sig självt att säkerheten måste kunna garanteras. I dagsläget saknar Södertälje ett skyddat boende och orsakerna är flera.

Ett skäl är att det varit svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta en ändamålsenlig lokal. Ett annat är att samarbetet med Vårljus upphört i samband med organisationens nedläggning vilket försvårat vårt arbete. Ett tredje är ny lagstiftning på området som väntas träda i kraft inom en snar framtid.

Att inrätta ett skyddat boende är ingenting som görs i en handvändning. Stabilitet och trygghet ska vara grunden till en verksamhet av så betydande slag och vi menar att det kan säkerställas ytterligare med beaktande av kommande lagförändring.

Det pågår ett ständigt arbete för att hitta nya arbetsmetoder och för att upprätthålla de strukturer som redan finns och fungerar. I kommunen finns utöver Södertäljejourernas verksamheter ett etablerat samarbete mellan Antivåldcenter, socialjouren och polisen.

Det är avgörande att kunna erbjuda stöd också till förövarna för att på allvar förhindra och stoppa mäns våld mot kvinnor.

Sjöstrand, som har lång erfarenhet och bred kompetens inom området, framhåller att de som utsätts för våld i ung ålder själva riskerar att bli förövare när de vuxit upp. Det är avgörande att kunna erbjuda stöd också till förövarna för att på allvar förhindra och stoppa mäns våld mot kvinnor. Det förs ett gediget arbete på området, bland annat genom Mansmottagningen som arbetar för att våldsutövare ska förändra sitt beteende. Därtill finns flera verksamheter som erbjuder stöd även till barn och unga.

Stödcentrum finns till för personer under 21 år som utsatts för brott. Därtill finns Biff, Barnen i föräldrarnas fokus, vars syfte är att synliggöra barns situation i konflikter gällande vårdnad, boende och umgänge. Vi har också FriZon, en plats för barn och unga som varit med om våld, missbruk och/eller psykisk sjukdom i sin familj.

Vi menar att helhetsperspektivet finns och är högst närvarande. Förbättringar kan alltid ske och vi är stolta och tacksamma över att fler aktörer än kommunen, såsom Södertäljejourerna, arbetar och brinner för dessa frågor. Det gemensamma målet är tydligt; mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Rose-Marie Jacobsson (S)

ordförande socialnämnden

Viktoria Hjulström (S)

vice ordförande socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel