Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helgtipset: En nypremiär och en pjäs om mod

För den teatersugna bjuder lördagen på två föreställningar.

Annons

”Lilla Röd” tar upp viktiga ämnen som vänskap och modet att möta det främmande. På lördag spelas pjäsen på Trombon.

”Lilla Röd” är en knapp timmes teater om olikhet och vänskap. Den riktar sig i första hand till barn 5–12 år men går som familjeföreställning. Riksteaterns tyst teater står bakom produktionen och pjäsen handlar om draken Lilla Röd. Hon trotsar sin pappas förmaning att stanna hemma när han går och letar efter mat, och går ut i skogen. Där träffar hon pojken Sebastian. De lyckas snabbt övervinna språkbarriären mellan dem och blir bästa vänner.

Tillsammans kämpar de för att rädda staden där Sebastian kommer ifrån som intagits av den elaka Gyllene draken.

– ”Lilla röd” är en viktig saga om vänskap och att våga möta något som är främmande och okänt med öppna sinnen och nyfikenhet, säger regissören Lars Otterstedt i pjäsens programförklaring.

Ett brinnande aktuellt ämne när flyktingströmmen fortsätter och många barn gör nya bekantskaper med nyanlända.

– Det har varit en magisk process att skriva denna berättelse och jag hoppas kunna tillföra den magin till barnen. ”Lilla Röd” tar upp kulturkrockar som kan uppstå och hur bra kommunikation kan lösa problem, säger dramatikern Håkan Hallberg, som skrivit pjäsen.

”Lilla Röd” teckentolkas.

Nypremiär för Livet, bitch!

På lördag är det även nypremiär för föreställningen ”Deras rum”, en teater som blivit omtalad mest på grund av bråket om avtalsenliga löner. Nu är det löst och

i kväll spelas äntligen den första av sju nya föreställningar på Oktoberteatern.

”Deras rum” har sitt ursprung ur den tidigare succén ”Livet, bitch?”, som spelades för några år sedan men ämnena lyfts med andra situationer och perspektiv. Det är de unga tjejernas berättelser som spelas upp, avskalat och självutlämnande.

– Den visning vi gjorde i januari berörde verkligen publiken och vi fick bra respons. Pjäsen handlar om unga tjejer men den är något för alla att komma och se, sa Greta Havnesköld, skådespelare, när det blev klart med nya föreställningar.

Grete Havnesköld har även skrivit manus och regisserat pjäsen tillsammans med Johanna Thor.