Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela Södertäljes väktare Göran Gelotte fyller 80 år

Södertäljes tidigare stadsantikvarie Göran Gelotte fyller 80 år den 16 juni.
– När jag var liten flaggade de den dagen och jag trodde att det var för mig. Men det var för kung Gustav V, som också fyllde år den 16:e.

Det är nog ingen överdrift att påstå att Göran Gelotte är den nu levande som kan mest om kommunen och dess historia, om det gamla Södertälje, gatorna och byggnaderna.

Men så har Göran Gelotte också jobbat inom kommunen i 40 år och större delen av dessa som stadsantikvarie.

Han började arbeta åt kommunen i början av 1960-talet, då han fick i uppdrag att med kamera dokumentera den stora citysaneringen. Det blev ett par tusen bilder.

Hur kändes det att se alla de gamla byggnaderna rivas?

– Det var mest spännande och intressant. Vi måste komma ihåg att det var ren 1800-talsstandard på mycket, det var kyffigt och förfallet. De flesta sa att det var skönt att bli av med skiten, att få det lite modernt.

I dag tycker många att det var så vackert då och att stan byggdes sönder. Stämmer då inte det?

– Det fanns de som sa så då också – åh, så charmigt. Javisst, men gå för allt i världen inte in där, brukade jag svara. Jag ser det som hände som ett led i en stads utveckling.

Under dina år som kommunantikvarie och senare stadsantikvarie, är det något du är särskilt stolt över att ha åstadkommit?

– Jag lyckades rädda fastigheten där Kafé Tratten ligger från rivning, när en byggare ville åt tomten. På den tiden gick rikstrafiken förbi huset och man hävdade att huset höll på att vibrera sönder och att det därför måste rivas. Men det stämde inte och jag fick medhåll av stadsarkitekten.

Känner du sorg över någon strid du inte vunnit?

– Nej, inte direkt men visst kände jag mig uppgiven ibland när jag pläderat för något och så gick det inte min väg.

Vad tycker du som tidigare stadsantikvarie om planerna för Orionkullen?

– Jag förstår att ekonomi och volym hänger ihop men jag tycker att byggnaden blir för stor på den platsen. Den känns väsensfrämmande.

Och det som händer på Stora torget?

– Lägenheter behövs och något måste göras. Parkeringsplatser där är inte särskilt bra. Men samma sak här, en lite mindre byggnad hade varit bättre. Men, säger Göran Gelotte, det handlar hela tiden om tyckande.

För den vanlige Södertäljebon är nog Göran Gelotte ändå mest känd för sina historiska texter i LT under vinjetten Bilderboken.

Den första publicerades 1973 och till dags dato har det blivit imponerande 12 700 återblickar.

– Det är ytterst sällan som det kommer in bilder som jag aldrig har sett, det är ofta kända motiv men i bland med en lite annorlunda vinkel. Men det är aldrig samma text, säger han.

Det vanligaste är att LT:s läsare skickar in sina bilder till Göran som därefter skriver texten till dem. Och det allra vanligaste motivet är kanalen, följt av något motiv från Stora torget, berättar han.

– Bilderboken skapar kontakt med människor och det händer att det smyger upp någon på stan och vill prata om något motiv. Och jag är social, jag tycker det är underbart.

Bilderboken har funnit i drygt 40 år, när tänker du sluta?

– Bilderboken är en del av mitt liv, svarar Göran Gelotte retoriskt.

Hinner du med något annat, har du några hobbyer exempelvis?

– Jag tycker om att undersöka saker, jag är nyfiken. Därför rotar jag en hel del

i olika gamla arkiv. Det låter kanske som en egendomlig miljö, men jag trivs där.

Du har också skrivit en rad böcker genom åren. Är det någon ny på gång?

– Jag håller på med en bok om Östertälje, som jag hoppas ska vara klar om något år. Det finns en bok som täcker fram till 1952 och den jag skriver sträcker sig från 1953 och framåt. Kanske kan det också bli något om kanalen. När arbetet där är genomfört 2019 firar kanalen 200 år, säger Göran Gelotte.

Hur ska du fira födelsedagen?

– Jag tycker definitivt inte det är värt att fira att man blir kroppsligt ovig och har svårt att gå i trappor. Jag vill så mycket men kroppen hänger inte med. Jag blir inte deppig, men betänksam. Jag och min fru har därför valt att åka bort över födelsedagen.

Intresserad av gamla arkiv

Namn: Göran Gelotte.

Ålder: Fyller 80 år 16 juni.

Familj: Maka, två barn och tre barnbarn.

Bor: Centralt i Södertälje.

Gör: Pensionär. Tidigare stadsantikvarie.

Intressen: Historia. Göran är nyfiken och vill undersöka saker. Därför tillbringar han mycket tid i olika offentliga arkiv.

Göran tycker också mycket om att resa tillsammans med sin fru. Favoritresor för tillfället är olika flodkryssningar.