Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela Södertäljes skogsmulle fyller 80 år

Maj Fundin är en riktig Södertäljeprofil. Men så var hon också alla barnens skogsmulle under 30 somrar och lärde dem åka skridskor på vintrarna – däribland hockeyproffset Carl Hagelin. På onsdag fyller Maj 80 år.

– Visst känner folk igen mig fortfarande, när jag går ner på affären är det ofta någon som kommer fram och säger något, berättar Maj Fundin när hon tar emot LT hemma på Curlingvägen i Geneta.

Den röda tegelvillan har maken Sven byggt, den stod klar 1966 – för 50 år sedan. Då flyttade Maj och Sven in efter att ha bott i Mariekäll i tio år.

– Vi behövde något större, säger Maj Fundin, som på onsdag firar sin 80-årsdag.

Och bara dagen efter fyller Sven 88.

– Så vi firar med tårta och champagne här hemma, sedan har vi bjudits över till dottern i Strängnäs, säger Sven.

Paret har fortfarande ett lekrum inrett i huset. Där lekte de tre barnen, sedan deras sju barnbarn och nu älskar de båda barnbarnsbarnen att rumla runt där inne. Väggarna är fyllda av fotografier från de tre barngenerationerna.

Maj Fundin har alltid omgett sig med barn – ja, hon var Södertäljebornas egen Skogsmulle under 30 år och har därför blivit en välkänd profil i Kringelstan. Det var en era från 50-talet till 80-talet. På somrar, vårar och höstar fick barnen träffa Mulle i skogarna runt Södertälje.

– Det kunde vara i Pershagen, Geneta eller i Kusens backe, berättar Maj och visar upp den gamla gröna peruk-en med sin spetsiga halmhatt hemma i vardagsrumssoffan.

Om vintrarna var hon också aktiv, då lärde hon barnen åka skidor och skridskor på Wasa- och Månskensrinken.  Allt i Friluftsfrämjandets regi. Och när hon inte jobbade för Friluftsfrämjandet så var det för Medborgarskolan.

– Jag arbetade nästan varje dag, säger Maj Fundin.

Maj hjälpte bland annat till att undervisa i konståkning där hennes dotter tävlade en del.

– Och så stickade jag konståkningsklänningar med mönster jag själv hittade på.

Men även hockeyproffs har fått sin allra första skridskoskolning av Maj Fundin. Carl Hagelin – i dag en av NHL:s snabbaste skridskoåkare började hos Maj som femåring på Vasarinken.

– Han var så duktig så jag pratade med hockeylaget som tog över, och det gick ju bra det också. Då var han kanske sju år, säger hon.

Nu har det gått 50 år sedan Maj och Sven flyttade in i huset på Curlingvägen. Huset har stått robust, inga läckage någonstans, berättar Sven, som just kommit in från den murade grillen vid uteplatsen. Solen lyser från en klarblå himmel den här dagen och Sven och Maj ska grilla och äta lunch ute i det friska luften.

Har en stor familj

Namn: Maj Fundin.

Aktuell: Fyller 80 år 2 mars.

Familj: Maken Sven, 87 år. Bostonterriern Hugo. Tre barn, sju barnbarn och

– hittills – två barnbarnsbarn.

Har jobbat med: Var Södertäljes skogsmulle under 30 år. Skridsko- och skidlärare för Friluftsfrämjandet och lärare på Medborgarskolan.