Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hebbe och Almqvist om vad kärlek egentligen är

Relationen mellan en feministisk Love Almqvist och självständiga Wendela Hebbe är temat på årets sommarteater i Wendela Hebbes hus.

Det är den 10 juni 1851, en kvav eftermiddag på Aftonbladets redaktion i Gamla stan. Det är dagen innan Carl Jonas Love Almqvist flyr Stockholm, anklagad för förskingring, förfalskning och mordförsök.

Det är scenen för årets sommarteater i Wendela Hebbes hus – ”Kärlek är”.

– Det är en ny pjäs, men har rötter i och bygger på en tidigare pjäs, säger manusförfattaren Cecilia Sidenbladh.

Det är en kärlekshistoria, men om den är av det romantiska slaget eller ej vill hon inte avslöja.

– De var kollegor och bästa vänner och delade samma tankevärld, det kan jag säga. Och Love var nog väldigt förtjust i Wendela.

– Hon var så gott som hans idealkvinna, hon var en självständig och självförsörjande yrkeskvinna, ensamstående med tre barn, tillägger pjäsens regissör Eva Gröndahl.

Love Almqvist var en, för den tiden, radikal feminist som tyckte att kvinnor skulle ha egen ekonomi, inte lyda under någon man och inte borde belastas med hushållsarbete.

– Detta i en tid då kvinnan inte ens var myndig, eller hade rösträtt, säger Sidenbladh och Gröndahl tilllägger:

– Men Love anser att kvinnan bör få rösta vid 18 års ålder, och att mannen ska få rösträtt först när han blir 21 eftersom han anser att kvinnor mognar tidigare.

Pjäsen utspelar sig på Aftonbladets redaktion,

som ligger på bottenvåningen i det hus där Wendela Hebbe och Love Almqvist, och även Aftonbladets chefredaktör Lars Johan Hierta bodde.

Hierta är även han förtjust i Wendela och har ett

talrör från sin lägenhet ner till redaktionen för att kunna höra vad som

händer nere på redak-tionen.

Pjäsen beskrivs som ett drama, men inte enbart allvarligt.

– Livet är ju så, ibland när vi står och är som mest tragiska kan vi snubbla till och så blir situationen komisk, säger Eva Gröndahl.

Att pjäsen spelas inne i Wendela Hebbes hus ger en speciell känsla.

– Det är magiskt att spela i en miljö där hon har levt, även om hon inte hade fått huset när pjäsen utspelar sig, säger Cecilia Sidenbladh.

I samband med föreställningen hålls en minikonsert av pianisten Mats Persson. Han framför musik skriven av Almqvist som även kommer att höras under pjäsen, då genom Hiertas talrör, som pianospel från Hiertas fru Wilhelmina.

”Kärlek är” spelas under tre söndagar i augusti, och det blir en intim tillställning i ett av rummen på övervåningen i Wendela Hebbes hus. Endast 25

personer får plats i publiken vid varje föreställning.