Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heart. Beats. kommer till Södertälje för att förändra

Heart. Beats. är en föreställning om kvinnlig homosexualitet. De spelar på Oktoberteatern för att utmana normer och uppmärksamma Prideveckan.

Annons

Gruppen står i en cirkel. På scenen står omaka stolar. Ovanför hänger en tvättlina med olika skynken. Hunden Bosse går runt i lokalen. Ljuset går från rött till kolsvart. Gruppen fortsätter öva på sina repliker.

Teater Fenestra tränar inför pjäsen Heart. Beats. Den handlar om kvinnlig homosexualitet med flera historier som vävs samman. De berör ämnen som sexuell läggning, familje- och kärleksrelationer och att komma ut.

– Vi försöker påverka och ifrågasätta normer. Vi tycker det kan vara politiskt och samhällskritiskt att göra något okommenterat, säger regissören Christopher Lehmann.

Under Stockholm Pride spelar de i Stockholm, men även på Oktoberteatern. Det är ett aktivt val. Christopher Lehmann och producenten/skådespelaren Achillea Dahl menar att Pride inte uppmärksammas i Södertälje och vill göra något åt det.

– Det betyder ändå något att någon ser en affisch och kommer. Att den känner att det finns något för mig på Pride i Södertälje, säger Achillea Dahl.

Christopher Lehmanns mål är att besökaren ska känna igen sig i Heart. Beats.

– Jag vill att besökaren ska känna att: shit, det här är som vem som helst oavsett sexuell läggning eller kön.

Och det ska Achillea Dahl, som är skådespelare, försöka förmedla.

– Besökaren ska känna igen sig och visa att man sett sig själv bli porträtterat på scen. Att den tänker: Det handlar om mig.

Alla har inte fått möjlighet att känna så. Teater Fenestra har tidigare spelat i Gottsunda i Uppsala för skolklasser. Flera av de inbokade klasserna fick avboka sina platser.

Klassföreståndarna meddelade att de inte ”kunde ta del av det ämnet”.

– Det är fortfarande kontroversiellt med homosexualitet, säger Christopher Lehmann. – Ja, och ett kvitto på att fortsätta. När de säger att ”nej, vi kan inte se det här”, det är då de verkligen måste se det, berättar Achillea Dahl.

De är hoppfulla inför föreställningen i Södertälje. Adam Jawads släkt är från Södertälje och de har lovat att komma.

– Det känns kul och jättebra. Men det är alltid pirrigt när släkten kommer, säger han.

– Jag tycker det ska bli jättespännande, det ska bli kul att spela där – det har jag aldrig gjort tidigare, säger Achillea Dahl.

När LT lämnar teatern står de fortfarande kvar i cirkeln. De hoppar mellan olika repliker i olika scener. En stretchar. Hunden Bosse vankar runt i salen.

Annons