Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hatbrott mot muslimers lokaler i Södertälje

Samma kväll fick två religiösa föreningar i Södertälje fönsterrutor krossade. – Jag tror det handlar om att vi utövar vår religion här i Södertälje, säger ordförande i den Somaliska föreningen.

Annons

Det var i torsdags kväll förra veckan som både palestinska föreningens lokal i Västergård och den Somaliska föreningens lokal i Rosenlund utsattes för skadegörelse. Händelserna är polisanmälda.

I båda fallen krossades fönster och i båda fallen finns det vittnen till händelserna, som uppger att det är ungdomar som utfört gärningarna.

– Eftersom det handlar om både vår lokal och Palestinska föreningens så tror jag att det handlar om religion. Jag tror att anledningen till det här är att vi utövar vår religion här i Södertälje, säger Ahmed Diriye, ordförande i Somaliska föreningen i Södertälje.

– Vi använder lokalen också som moské och ber här. Så det syns tydligt att vi utövar vår religion.

Föreningen har cirka 150 medlemmar och har funnits i Södertälje drygt ett år. Det här är första gången de drabbas av något liknande, men Ahmed Diriye vet att Palestinska föreningen råkat ut skadegörelse också tidigare.

– Jag känner mig både arg och ledsen. Det är synd att vi alla inte kan leva sida vid sida, oavsett härkomst, politisk tillhörighet, religion eller sexuell läggning. Oftast är det ungdomar som gör sådant här och då frågar jag mig – var är föräldrarna, säger Ahmed Diriye.

Guled Abdilaahi är medlem i föreningen och känner en oro efter det som hänt.

– Det känns osäkert. Vi har vår lokal och här träffas vi regelbundet, vi har studiecirklar, erbjuder samhällsinformation, kvinnorna har möten och barnen leker och får läxhjälp här, säger han uppgivet.

– Jag har bott i Sverige i 27 år. Och jag stör ingen, inte heller vår verksamhet, som aldrig pågår längre än senast klockan 22. Men jag vill inte vara rädd. Och jag vill inte heller pressa mina flickor att gå hit om de känner sig oroliga. Vi försöker anpassa oss, mina egna barn är inte ute och springer på kvällarna. De är här hos oss vuxna, säger Guled Abdilaahi.

De båda återkommer flera gånger till vikten av att skapa ett tryggare Södertälje, genom att skapa alternativ sysselsättning för barnen samt vuxen närvaro.

Bland annat därför nattvandrar Somaliska föreningen fredagar och lördagar, i kommunens regi, som en av många andra föreningar. För just ett tryggare Södertälje, säger Guled Abdilaahi.

Även Hani Feidi, som är ordförande för Palestinska föreningen, är bedrövad över stenkastningen.

– Här har tre rutor gått sönder. Vi har inte haft problem med vandalism tidigare och jag vet inte varför någon gör så här mot oss. Men jag tror inte att de skyldiga bor i området, vi känner nästan alla som bor här.

"Det har gått så långt att muslimer flyttar från staden”

Kommunens demokrati- och mångfalsstrateg Paki Holvander har fått flera indikationer på att trakasserier mot muslimer i Södertälje förekommer.

– Det har gått så långt att en del har flyttat, säger hon.

De senaste åren har muslimska familjer fått cyklar kastade genom fönsterrutorna, avföring i brevlådorna och stenar kastade mot sig på gatorna.

– För några år sedan blev också en muslimsk kvinna attackerad av fem unga män som höll fast henne och spottade henne i munnen. Det fallet gick till domstol.

Paki Holvander kan räkna upp många exempel på hur muslimer blir trakasserade

i Södertälje.

– Jag har regelbunden kontakt med samtliga religiösa samfund och den bild de muslimska företrädarna ger mig är att de har det svårt i Södertälje.

Enligt henne är det vanligt att muslimer på grund av hot och trakasserier inte vågar visa sin religisa tillhörighet öppet eller sätta sina barn i vilken skola som helst.

– Vad jag vet är det också många som är tveksamma till om det ska bo kvar.

Erik Åkerlund, chef för ordningsenheten vid Södertäljepolisen delar Paki Holvanders lägesbild.

– Om man tittar på antalet anmälda brott så ser vi inga alarmerande siffror som säger att det har ökat. Men det förekommer och det är nog så allvarligt.

Annons