Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårt trafikerad korsning där ljuset alltid visade rött

Det finns inte mycket kvar av den bebyggelse man kunde se när man färdades Turingegatan österut sett från en plats strax öster om ”Röda torget”. Denna plats har dock föga samband med det världsberömda torget i Moskva.

Vårt röda torg är inget torg utan en livligt trafikerad gatukorsning. Namnet lär ha uppstått hos luttrade bilister som ansåg att där var det alltid rött ljus.

Nu är oftast bilister ett otåligt släkte som ser rödljus som en personlig provokation trots att det finns gröna stunder.

Alltnog – höghusen i Grusåsen, till vänster i bakgrunden, ger en riktpunkt i likhet med kyrktornet.

När bilden togs under 1960-talet hade Oxbacksgatan en anslutning till Turingegatan och där fanns en ofta anlitad vulkverkstad med lite primitiva arbetsförhållanden.

En del av arbetet försiggick ute på gatan, det fanns ingen verkstadshall där bilar kunde köras in. Men arbetena blev väl utförda.

I förgrunden till höger kan man se ett staket som omgav en mindre fotbollsplan som även användes vintertid som skridskobana.

Där finns sedan början av 1990-talet Frälsningsarméns förnämliga byggnad.

På motsatta sidan ligger en stor byggnad där landstinget har ett flertal lokaler.

När bilden togs, gick Turingegatan i två steg ner till Storgatans nivå. Vid ombyggnaden av bron över Södertälje kanal, ordnade man så att trafiken gick över Storgatan direkt till den nya Mälarbron.

Ett antal mindre byggnader försvann då men trafiken fick ett bättre flöde.