Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårda domar mot nätverket

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Södertäljenätverkets ledare Bernard Khouri, 31, döms till livstids fängelse för anstiftan till tre mord. Flera andra män får långa fängelsestraff.
– Det här nätverket gick för långt, ­säger åklagare Björn Frithiof.

Trängseln var stor bland journalister, advokater och anhöriga i går när domen i det stora gangstermålet delades ut i Södertälje tingsrätt.

Det var en dom som i stort sett gick på åklagarsidans linje med flera långa fängelsestraff.

Tingsrätten dömer Södertäljenätverkets ledare Bernard Khouri, 31, till livstids fängelse för att ha beordrat mordet på X-teammedlemmen ”K-sigge” den 23 december 2009 och bröderna Moussa natten mot 1 juli 2010.

Tingsrätten anser att det är bevisat att det grovt kriminella Södertäljenätverket existerar och att Bernard Khouri är den ”obestridde ledaren”. Rätten konstaterar att han förekommer i nästan alla de inspelade telefonsamtal ”i stort som smått” som åklagarna åberopat.

Enligt rätten är det bevisat att han har förmått andra att utföra såväl K-siggemordet som dubbelmordet. Inte minst genom sina uttalanden om att ”sopa bort Yaacoub”. Därför döms han för anstiftan till mord i tre fall men även för åtta andra åtalspunkter.

Motivet, enligt rätten, var kampen om herraväldet över den illegala spelmarknaden och hämnden för Torekällskjutningen där Khouris andre kusin blev invalidiserad.

Hans yngre kusin, 20-årige Abraham Aho, även kallad Torpeden, döms till tolv års fängelse för att ha skjutit ihjäl K-sigge inne på spelklubben Oasen – en händelse som startade gangsterkriget i Södertälje. Han döms även för medhjälp till dubbelmordet tillsammans med fyra andra män.

En av dem, Metin Ok, 39, anskaffade, enligt rätten, telefoner, värdebevis och SIM-kort dagarna innan dubbelmordet från Coop Forum i Geneta och var därmed, enligt tingsrätten, ”fullt med på Bernard Khouris planer på att ta livet av bröderna Moussa”. Han döms till tolv års fängelse.

Martin Öner, 20, döms med hänsyn till sin ålder till sex års fängelse för medhjälp till dubbelmordet och människorov. Att han skrev meddelanden på häktets rastvägg till yngre åtalade om vad de skulle säga i förhör, visar enligt rätten, att han var införstådd i mordplanerna. Enligt rätten var det också han som beordrade två yngre killar att stjäla mopederna som användes av mördarna vid dubbelmordet.

Peter Lahdo, 22, döms också för medhjälp till dubbelmordet till nio års fängelse. Enligt åklagarna hittades hans mobiltelefon, en ”hajfena”, på brandplatsen med mopederna och mordvapnen.

Tre andra män, 22, 29 och 32 år gamla, frias från dubbelmordsåtalet. Åklagarnas huvudvittne pekade ut dem i en bil på Robert Anbergs väg tillsammans med Peter Lahdo, men vittnet är inte trovärdigt enligt rätten.

Kammaråklagare Björn Frithiof är nöjd med domen.

– Det är positivt att nästan alla blivit dömda för något, i stort sett för det vi åtalade för. Det är också positivt för Södertälje och det myndighetsgemensamma arbete som pågår där mot den grova organiserade brottsligheten, säger han.