Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har vi den välfärd vi vill ha?

Milton Friedman, och även dina nyliberala företrädare i Sverige – dra ända in i ...

För en tid sedan tog jag en taxi in till akuten med svåra magsmärtor. Efter två timmar var diagnosen: sannolikt gallsten.

 I den bästa av världar, det vill säga som det var förr, så hade jag röntgats och tagits in för operation och kunnat gå hem senare samma dag. Nu fick jag gå till vårdcentralen för ultraljudsröntgen. Vårdcentralen har ingen röntgenspecialist, så det blev en remiss till privatröntgen. Återbesök på vårdcentralen. Remiss till kirurgen för bedömning. Avslag. Nytt anfall. Nytt besök på vårdcentralen. Ny remiss till kirurgen. Fick nu tid hos en kirurg. Där är jag nu. I sjukhusets omsorg. Äntligen.

Sålunda fyra besök utanför kärnsjukhuset. De privata vinstdrivande enheterna skickar fakturorna till landstingen som betalar fakturorna med pengar från sjukhusens budget.

Det är fri etableringsrätt att starta en vårdcentral där landstinget betalar.

Så korkat hanterar man våra skattepengar.

AT-läkarna på sjukhusen får heller inte det patientunderlag de behöver för att bli specialister. Specialisterna får inte det underlag de behöver för forskning. Så korkat.

Vill vi verkligen ha det som i USA?

Det förefaller som om Alliansen i landstinget är fast besluten att utarma den offentlig drivna välfärden till nytta för vinstdrivna företag.

PS. De enskilda läkarna jag har träffat har agerat professionellt. Det är systemet det är fel på.

Carl-Johan Kindgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare