Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här togs beslut om fred mellan gängen

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Sju veckor efter dubbelmordet förhandlade Södertäljenätverket och Bandidos – enligt polisen om ett vapenstillestånd. Förhandlingsplatsen var S:t Afrems kyrka i Geneta. Allt fångat på polisens spaningsfilm.

”Kom till vår kyrka i så fall”, säger Södertäljenätverkets ledare Bernard Khouri, till en avhoppad Bandidosmedlem som agerade förhandlare för mc-gänget Bandidos.

Datumet var den 18 augusti 2010 – närmare sju veckor efter att X-teamledaren Dannys bröder Eddie och Yaacoub Moussa sköts till döds i Oasen.

Polisen tror att syftet med förhandlingen var att få till ett vapenstillestånd efter månader av blodigt krig mellan nätverket och Bandidos som krävt tre människoliv och gjort en man handikappad för livet.

Enligt polisens förundersökning kommer gängen överens om att träffas vid S:t Afrems kyrka på Klockarvägen.När Bandidos anländer möts de av flera medlemmar ur nätverket, tre av dem cirklar runt dem på crossmotorcyklar. Enligt förundersökningen går förhandlarna in och diskuterar, av allt att döma i kyrkan.

Förloppet filmas och beskrivs i förundersökningen, enligt följande:

”Man har kommit ut från kyrkan och mötet lider mot sitt slut ... Man skakar hand och går sedan åt varsitt håll”.

Klockan var då 19.17, enligt polisens spaningsfilm.

I förhör förnekar Bernard Khouri att förhandlingen hade med gängkriget att göra, som polisen påstår. Hans förklaring är att de träffades och förhandlade angående en kvinna som varit otrogen.

Att kriminella grupperingar skulle haft möten i kyrkans lokaler är något S:t Afrems församlingsordförande Fuad Adis har svårt att tro på.

– Det kan inte stämma, har de verkligen något bevis? Jag tror inte det är sant. De kan inte haft möten i våra lokaler utan vår kännedom, det går inte. Det är först via massmedia jag överhuvudtaget har fått veta att något sådant här skulle ha skett hos oss, säger Fuad Adis när LT ringer.

Men enligt Fuad Adis är kyrkan är öppen för alla. Vilka som väljer att komma in och vilka deras ärende är har inte kyrkan med att göra.

– Det kommer massor av människor hit från olika grupper och av olika skäl, för att be eller för att titta på kyrkan, det ingår i verksamheten att vara öppen, säger han.

Fuad Adis menar vidare att om uppgifterna stämmer, att det har skett möten mellan Bandidos och Södertäljenätverket, så är det extremt dåligt för kyrkans rykte och något man inte kommer tillåta. Vaktmästare och annan personal ska få instruktioner att vara extra vaksamma på vilka som rör sig i kyrkans lokaler.

– Vi kommer aldrig godkänna sådan här verksamhet i kyrkans lokaler.