Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här tar barnen över Saltå kvarn

Under det blöta, snöfria sportlovet åker några barn i stället för skidor till Saltå kvarn. Där får de baka bullar med bagarmästare Manfred Enoksson.

Annons

– Har förklädena krympt? Bagarmästare Manfred Enoksson skojar med Tindra och Vincent Holmgren, sex och fyra år, som fått vira det stora förklädet flera varv runt kroppen.

Manfred Enoksson förklarar hur baket ska gå till och räcker fram en pösig deg som barnen runt bordet får lägga ner. De börjar kavla och bre ut fyllning. När de vikt ihop degen skär bagarmästaren den i bitar som han delar ut till barnen. Elise Sharnavasi, sex år, vill göra kanelbullar, som hon tycker är gott. Alma Bond, fem och ett halvt år, snurrar vant ihop en bulle.

– Jag brukar baka med mamma, förklarar hon.

Några av barnen brukar baka hemma ibland, framförallt på julen. Andra inte alls. Sexåriga Tindra Holmgren brukar mest göra efterrätter.

När bullarna är klara läggs de på var sin plåt. Efter gräddning får barnen ta med sig dem hem.

– Jag ska bjuda min familj, mina grannar och så klart min katt. Hon älskar socker!, säger Nike Åkerström, nio år.

Det lilla fredagsbaket var populärt. Saltå kvarn hade planerat att ta emot två grupper med max tio barn i varje. Men det blev 13 barn i den första gruppen och då fick inte alla som ville plats.