Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här stjäl tjuven cyklar på Scania

Här stjäl tjuven en dyrbar cykel på Scanias område. Med en elektrisk kapmaskin forcerades cykelns tre lås.– Man får intrycket av att det här är organiserat, säger Hans-Åke Danielsson.

Stämningen i Scanias cykelsektion med mellan 300 och 400 medlemmar, är upprörd. Cykeltjuvar har under en längre tid slagit till inne på området. Minst fyra cyklar ska ha stulits under förra veckan, men problemet har varat längre än så.

– Det är ett frekvent återkommande problem vilket är tråkigt för våra cyklister. Det är någon liga här i stan som stjäl cyklar, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson.

Cykelsektionen har uppvaktat bolaget med krav om förbättrad säkerhet, vilket också till viss del har gjorts. Men cykeltjuvarna är fräcka.

– Det har förekommit att tjuvar har tagit sig in i vår inhägnade cykelparkering och hållit sig kvar där tills de är ensamma. Sen har de slängt cyklar över stängslet, säger Danielsson.

En anställd säger till LT att en kollega följt efter en tjuv som med bultsax knipsade det kraftiga låset.

– Tjuven cyklade in i ett skogsparti varefter en skåpbil körde ut därifrån, säger han.

Enligt anställda som LT pratat med drabbar stölderna de anställda i vågor.

– Det skedde förra året och i år.

Bilden ovan visar hur en tjuv, till synes diskret klädd och med cykelhjälm, stjäl en cykel. Enligt Hans-Åke Danielsson hade cykeln tre lås som tjuven forcerade med en elektrisk kapmaskin.

– Det framgår som rätt organiserad brottslighet. Det vore intressant att veta om andra i Södertälje märkt av tjuvarna.

Många uppmanas i dag ta cykel i stället för att åka bil och cyklarna blir allt dyrare.

– Vid ett tillfälle 2015 var det en här som nyss köpt nya carbonfälgar för 10 000 kronor, som var stulna när han kom ut på cykelparkeringen, säger Danielsson.

Enligt polisen är cykelstölder vanliga, men brotten är svårutredda och inte prioriterade eftersom de skulle ta för mycket tid från grövre brott. Oftast blir det bara en försäkringsfråga, förutsatt att låset uppfyller kraven.

Hittills i år har 192 cyklar stulits i Södertälje, varav 35 ärenden avser 1-21 augusti, visar polisens statistik. Att stölderna kan vara organiserade är inget som förvånar stationsbefälet Johan Sjöholm.

– Vi får sådana uppgifter också ibland och de bekräftas när gränspolisen gör kontroller vid färjorna till Baltikum och Polen och påträffar skåpbilar med cyklar, säger han.