Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här smakas det på Södertälje: "Som att dricka skog"

Många tog chansen att smaka på närproducerad mat när Södertäljebyrån bjöd in till ”Smaka på Södertälje” i går.

Allt från godis och glass till mjölk och vetegräsdrinkar fanns att lära känna för intresserade – och hungriga – Södertäljebor.

– Det var gott ... det smakar som att dricka skog, sa Annika Jonsson och skrattade.

Christian Gunterberg, som odlar sina ärtor och vetegräs ute i Lina, förklarar:

– Det handlar om vad man är van vid. Äter man mycket sallad, riktig sallad, tycker man inte att en vetegräs- eller ärtskottsdrink, är så märkligt. Och det handlar inte bara om munnen, utan om magen, välbefinnandet, framtiden.

– Jag säljer mest till juicebarer och privatpersoner på Södermalm, men har fått en del kontakter i Södertälje genom att vara här, sa Gunterberg glatt.

”Smaka på Södertälje” flyttade in i turistbyrån, alltså Södertäljebyrån, för att visa vad som finns att tillgå, och för att företagen skulle knyta kontakter med varandra, och med nya kunder.

Järna mejeri var på plats och serverade mjölk, yoghurt och filmjölk och förklarade för intresserade var det går att köpa närproducerad mjölk, inte bara i Järna. Och Saltå kvarn fick förklara varför det inte gick att köpa deras bröd i Södertälje längre.

– Det här ska vi göra om, dels med mat flera gånger om året, dels med andra branscher, sa Södertäljebyråns chef Aljosa Lagumdzija som räknade in 350 besökare de första två timmarna.

– Det är nytt för oss att arbeta så här, men det finns en stolthet från utställare, och för allmänheten att se och visa vad som produceras här.