Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här ska det byggas nya bostäder

Ett nytt bostadsområde planeras i Turinge. Runt 30 småhus/radhus med utsikt mot kyrkan ska det bli. Kommunstyrelsen vill ställa högre krav på utformningen.

Annons

Området ligger på andra sidan vägen från kyrkan sett, mellan Turingeån och Vidbynäs golfbana.

I dag finns byggnader som används av golfbanan där – de ska rivas för att göra plats för 30-talet bostäder.

Bostäderna ska byggas i två bågformade rader med utsikt mot Turinge kyrka.

Härom dagen hade kommunstyrelsen i Nykvarn ett förslag till detaljplan på sitt bord. Men beslutet blev återremiss. Orsaken är att politikerna vill att krav ställs på hur området utformas.

– Vi vill att man lägger ner mer frenesi på att få till en gestaltning som passar i detta kulturlandskap med sin kyrka, säger kommunalrådet Bob Wållberg (NP).

Han är i stort ändå glad över bostadsplanerna.

– Det här blir en förtätning som kunde ha gjorts redan för länge sedan, säger han.

Ett gångstråk längs Turingeåns östra sida planeras också.

Strandskyddet i området är upphävt en gång, men träder nu i kraft igen. Det måste därför upphävas på nytt. I Ladvreta precis söder om Nykvarns tätort planeras också för ett nytt bostadsområde, med cirka 25 villor. Den detaljplanen beslutade kommunstyrelsen att skicka på så kallat samråd.