Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här sitter Khouri och Aho

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Bernard Khouri och Abraham Aho har flyttats till Kumlaanstaltens superavdelning Fenix. Landets mest rymningssäkra avdelning.

I vanliga fall placeras aldrig häktade personer på fängelser. Men kriminalvården har gjort undantag för 32-årige Bernard Khouri och hans kusin Abraham Aho, 22, som suttit häktade med restriktioner i över 2,5 år.

För cirka en månad sen flyttades båda ner till en av landets mest rymningssäkrasäkra avdelningar – Fenix på Kumlaanstalten. Här ska de vistas fram till hovrättsförhandlingen i november.

Tre identiska Fenixavdelningar byggdes på Kumla, Hall och Saltvik efter några uppmärksammade rymningar 2004 – däribland Malexandermördaren Tony Olssons rymning från Hall. Avdelningen ligger innanför de ordinarie murarna, som en hårt bevakad kärna mitt i det vanliga fängelset.

Här ser fångarna aldrig horisonten, alla utrymmen är utrustade med mikrofoner och övervakningskameror och fysisk kontakt är förbjudet med besökare.

Men skillnaden är ändå avsevärd med den trånga häktescell som Khouri och Aho levt i så länge. Här kan fångarna röra sig ut från sin cell under delar av dagen, de har tillgång till kök där de kan tillaga egen mat, se på tv och träna i ett mindre gym.

Men många fångar har brutits ner i den fyrkantiga tillvaron. Varken Khouri eller Aho får träffa andra eller varandra under Fenixvistelsen.