Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här presenteras åtalet

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Ett stort medieuppbåd samlades i polishuset i Stockholm på onsdagsförmiddagen för att bevaka länskriminalens presentation av åtalet inför den stora gangsterrättegången.

Totalt åtalas 17 personer misstänkta för tre mord samt för utpressningar och ett människorov.

Den förundersökning som lämnas in idag består av cirka 10000 sidor, fördelade på närmare 50 pärmar.

Den har kopierats upp i många exemplar och innehåller totalt över en miljon sidor.

– För att vara ett våldsbrott är det en ofantligt stor utredning, konstaterar advokat Thomas Olsson, försvarare åt en 28-årig man misstänkt för medhjälp till dubbelmordet.

Men enligt kammaråklagare Björn Frithiof var det långt ifrån klart att man skulle komma så här långt med fallen till en början. Länge hade utredarna svårt att få vittnen och målsägare att berätta.

– Det har varit särskilt utmärkande för det här målet. I början sade de ingenting fast vi hört att de visste. Det var ju bland annat flera vittnen som såg morden. Men efterhand som utredningen har vuxit har de valt att ändå berätta, säger Frithiof till TT.

Utöver vittnen är en stor del av bevisningen telefonavlyssningar.

Rättegången startar den 22 november. Det är 45 inplanerade rättegångsdagar fördelade på fem och en halv månad. Först i början av april är rättegången klar.