Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här planeras det för påvebesöket

I höst kommer påven Franciskus till Lund. Beskedet tas emot med glädje av Södertäljes uppskattningsvis 10 000 katoliker.

Stockholms katolska stift meddelade under måndagen att påven Franciskus kommer till Sverige och Lund i oktober.

– Det är en god nyhet som alla katoliker i Sverige har längtat efter, säger Simon-Petrus Semaan, kyrkoherde i Sankt Ansgars katolska församling.

Påvens Lundabesök är ett endagsbesök och sker med anledning av att 500-årsminnet av reformationen uppmärksammas. Just i Lund bildades också det Lutherska världssamfundet 1947, vilket betyder 70-årsjubileum nästa år.

– Besöket är positivt för oss och för trossamfunden. Även för flyktingarna eftersom påven uppmanar oss att ta emot och ta hand om dem. Påven kommer med något gott, men sedan gäller det för oss att vilja lyssna och ta emot budskapet.

Det är i år 27 år sedan påven var på besök i Sverige senast, det hittills enda. Då var det Johannes Paulus II.

– Det är inte varje dag påven är på besök så nu ska vi försöka ordna en resa ned till Lund för att delta, säger Simon-Petrus Semaan, som dock har sett och lyssnat till påven tidigare.

– Det var i Rom år 2000 när jag läste till präst. Då gav han mig en personlig välsignelse. Har vi tur nu så kanske vi drygt 160 präster i Sverige till och med kan få audiens hos honom.