Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har partierna uppfyllt sina vallöften?

 
Val 2014
Visa alla artiklar

LT följer upp. Hur har S, V och MP uppfyllt sina vallöften för mandat­perioden 2011–2014?

Annons

Mer ekologisk mat: Godkänt!

Löftet: Vi vill att andelen lokalproducerade och ekologiska livsmedel som köps inom kommunen ska öka.

Hur gick det? Jo, det har gått minst sagt bra. Södertälje kommun ligger ständigt i topp när det gäller att servera hållbar, närodlad och ekologisk mat i sina kök. Nu senast har matkonceptet gått på export ut i Europa via ett EU-projekt.

Mer förskoletimmar: Underkänt!

Löftet: Vi vill utveckla förskoleverksamheten. Målsättningen är att alla barn ska erbjudas 30 timmar per vecka.

Hur gick det? Södertälje kommun har en väldigt generös förskolepolitik, till exempel säger lagen att om du är arbetslös förälder har ditt barn endast rätt till 15 timmar i veckan på förskolan, i Södertälje får alla barn 24 timmar i veckan. Men 24 timmar är inte 30 timmar.

En konstfrusen isyta: Nja...

Löftet: Under vintersäsongen anordna en konstfrusen isyta i centrala Södertälje.

Hur gick det? Det gick väl sådär kan vi konstatera. Ett uppdrag skapades från politiskt håll när det gäller att se över var en konstisbana skulle kunna ligga i centrum. Konstis blev det dock aldrig, däremot har det spolats isbana i Dalparken när vädret tillåtit.

Mer spontanidrott: Godkänt!

Löftet: Fortsätta satsningen på spontanidrottsanläggningar samt utveckla Tveta till ett centrum för spontanidrott och friluftsliv.

Hur gick det? Visst har de börjat dyka upp i Södertälje, idrottsanläggningar och utomhusgym. Under 2013 fick Kusens backe, Tveta och Brunnsängs IP anläggningar. Även Ronna har fått en väl utvecklad spontanidrottsanläggning.

Mer behörig skolpersonal: Underkänt!

Löftet: Anställa mer behörig personal till skolor och fritidshem.

Hur gick det? Enligt siffror från Skolverket så har andelen behöriga lärare på gymnasienivå ökat från 66 procent till 74 procent från 2010 till 2012. Men i förskolor och grundskolor har kommunen minskat sina behöriga lärare. Förskollärare med tre procent från 2010 till 2013 (42 till 39 procent). Grundskolelärare från 80 till 78 procent från 2010 till 2012.

Ny skola i Viksberg: Underkänt!

Löftet: En helt ny skola ska byggas i Viksberg.

Hur gick det? Skolsatsningen i Viksberg/Ritorp påbörjades, men efter en dålig ekonomisk situation drog kommunen tillbaka pengarna. I stället föll valet på att satsa på Brunnsängskolan. Utbildningsnämndens ordförande Peter Friström (S) sa i en intervju med LT den 16 april 2013: – Jag skulle tro att det kan ta fem till tio år till innan det blir en ny skola i Ritorp.

Satsa på idéslanten: Godkänt!

Löfte: Satsa på Idéslanten, där ungdomar kan söka bidrag för ar att genomföra projekt för allmänheten.

Hur gick det? Idéslanten finns kvar i dag och det går att söka pengar där. I den kommunala budgeten som presenterades hösten 2013 avsattes 100 000 kronor till Idéslanten.

Mer biogas: Godkänt!

Löfte: Vi vill öka produktionen av biogas vid bland annat Himmerfjärdens avloppsreningsanläggning och Igelstaverket.

Hur gick det? Enligt siffror från Syvab har produktionen från 2010 till 2012 ökat från 4,83 miljoner kubikmeter gas till 7,3 miljoner kubikmeter. För den delen som exporteras har en ökning från 2,02 till 4,257 miljoner kubikmeter skett under samma period.

Så har LT gjort granskningen

Som grund har vi använt oss av den politiska plattform Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljö­partiet gick till val med 2010, kallad Samverkansplattform 2011–2014.

Flera av punkterna listade i dokumentet kan ofta ses som visioner, till exempel att alla elever ska gå ut skolan med godkända betyg. Det vi i stället har granskat är de konkreta vallöften som gavs. Ett visst urval har även gjorts där vi prioriterat ämnen som berör många.