Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här måste du röja snö

Snöröjningen klagas det gärna på såhär års, kommunen får många samtal. Men har du koll på ditt ansvar när det till helgen väntas mer snö?

Kommunens driftplanerare räknar med att det faller en hel del snö från i dag fredag ända fram till tisdag. När det ligger mer än tre cenimeter på backen är det dags för dem att skicka ut snöröjarna. Men visste du att även villaägare och andra fastighetsägare måste hålla snö- och halkfritt på trottoarer och parkeringar utanför huset?

– Vi på kommunen har en inofficiell snögräns på tre centimeter. Hade jag ägt en villa hade jag inte låtit det överstiga det utan försökt sköta röjningen pö om pö. Trampas snön ner så blir det jobbigt att få bort och sen står folk där mer rullatorn och kommer inte fram, säger Henrik Malmgren som hoppat in för ansvarig driftsplanerar Jan Johansson på Södertälje kommun.

Som fastighetsägare ansvarar du för att forsla bort snö och is. Det ska läggas som en vall mellan körbanan och gångbanan, mot fastighetsgränsen eller på egna tomten. För att få lagra snö på kommunens mark krävs tillstånd.

– Överlag har villaägare ganska dålig koll på sitt ansvar. Inte bara med röjning utan även överhängande häckar, träd och annat, säger Henrik Malmgren som också understryker att vissa sköter sig exemplariskt.

Den som inte sköter sig kan tänkas få påhälsning av kommunen, antingen genom en lapp i brevlådan eller genom ett samtal.

–  Vi får en ökad arbetsbelastning eftersom att många ringer och felanmäler till oss när de inte kommer fram för de tror att det är vi som har ansvaret. Då måste vi åka dit för att se vems ansvar det är. Skulle fler ta sitt ansvar skulle vi få mer tid till vårt såklart, säger Henrik Malmgren.

Förutom snöröjning på trottoaren ska taket hållas rent från både snö och istappar. Halkan bekämpas bäst med sand, även om det inte får bli för mycket säger Henrik Malmgren.

Vad är ditt tips om en är ska resa bort när det ska snöa?

– Om du inte har någon snäll granne. Egentligen är det inte så bra, men det enda är annars att salta rikligt innan. Då kan snön inte lägga sig ordentlig, säger Henrik Malmgren.

För villaägare, som ansvarar för allmän gångbana som trottoar utanför huset, finns sand att hämta på utvalda platser i kommunen (se faktarutan intill).

Här finns sand att hämta

Adresser för gula lådor med gångbanesand i centrala Södertälje:

Bränningestrandsvägen 1

Bränningestrandsvägen 23

Sjömansplan

Mariekällgatan x Brogatan

Sätersgatan 12

Fridenslundsvägen x Dalängsvägen

Högloftsvägen vid elstation

Fotbollsvägen vid infarten

Floravägen x Blomstervägen

Fredsgatan x Karlslundsgatan

Byvägen x Ättestigen

Byvägen x Kämpevägen

Höglandsvägen x Björkbyvägen

Aspegrensvägen x Jakob Borgmästares väg

Rektorsvägen x Fogdetorpsvägen

Lundstorpsvägen

Algatan x Birkavägen

Nysättravägen x Stenbergavägen

Telgehusvägen vid elstation

Ragnhildsborgsvägen x Rosenhemsvägen

Malmbergavägen vid infarten

Baggåsvägen

Södra kommundelarna (dock inte i gula lådor):

Järna – Rönnvägen 20

Hölö – Industrivägen

Mölnbo – Skolvägen