Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här låg en av stadens många fiskaffärer

Fortfarande vänstertrafik och Mälargatan var enkelriktad från Jovisgatan och norrut.

Annons

Vid infarten från Jovisgatan låg Fiskkonsum till höger i fastigheten Jovisgatan 2. Det återspeglar förhållandet i Södertälje stad under början av 1960-talet där denna havets föda fanns att köpa. På den tiden fanns det tre reguljära ställen där man kunde köpa fisk i staden.

Då räknar vi inte med Fiskskutan vid inre Marens norra del. Där kunde man undantagsvis köpa färsk fisk. Annars var det Arnolts fisk vid Storgatan 4 eller Östenssons fisk vid Gästgivaregatan 4 som stod för denna typ av basföda.

Vi glömde nästan en mindre butik på Lovisinsgatan 5 som vi minns som Centralfisk. Södertälje stad hade då kommit upp i ett invånarantal på drygt 33 000 personer och uppenbarligen fanns inte underlag för fler affärer av detta slag.

Fiskkonsum hade en engagerad föreståndare som visste att framhålla havets läckerheter. Intill, åt norr, låg Johannessons Glasmästeri som tidigare beskrivit. Detta hus från sent 1700-tal var knappast en lokal som kunde beskrivas som ergonomiskt lämplig för ett glasmästeri. Alla som en gång varit kunder där och klättrat uppför den smala och trånga trappan till verkstaden kommer troligen ihåg detta.

Som vi tidigare framhållit var lokalen däruppe trivsam med många gamla fotografier från det svunna Södertälje. Arbetena utfördes professionellt och till hyggliga priser. När betalningen skett, var problemet att komma ner utan att skada det lagade. I de flesta fall gick detta bra. Sammanfattningen blir: trevligt och kunnigt men lagom opraktiskt.