Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kommer reparationen bli billigare

Snart blir det billigare att lämna in din cykel och dina skor. Momsen på reparationstjänster ska nämligen halveras.

Regeringen vill sänka momsen på vissa reparationsarbeten från 25 procent till 12 procent. Förslaget är Miljöpartiets och har varit det sedan 2012 då Åsa Romson

presenterade det för första gången i Almedalen. Men från och med den 1 januari 2017 ser förslaget ut att bli verklighet. Miljödelen i förslaget är central men Miljöpartiet och Socialdemokraterna hoppas också att sänkningen ska leda till att det blir lättare för nyanlända att få jobb.

– Att reparera i stället för att slita och slänga tär ju mindre på jordens resurser.

Men om man minskar på råvaruförbrukningen och energiförbrukningen så ökar man också sysselsättningen, säger Patrik Waldenström (MP), ordförande i miljönämnden i Södertälje.

Gert Johansson, 55, cykelhandlare i Södertälje välkomnar förslaget.

– Jag tycker att det är jättebra. Det är bra för miljön och för alla som vill spara pengar. Vid en vårgenomgång av cykeln kan arbetskostnaden ligga på en 400–500 hundra kronor och då pratar man ju om en hundring kanske som det blir billigare.

Även Jaime Rosas, 59, skomakare i Södertälje, är positiv och tror att klackningsjobb exempelvis blir ett par tior billigare med sänkningen.

– Det låter väldigt bra. Samtidigt gör vi en insats för miljön. Vi ger ett nytt liv till de gamla skorna så då behöver man inte köpa nya skor.