Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här klipper brandförsvaret sönder 600 bilar – för att rädda liv

Södertörns brandförsvar har satsat stort på att krossa och klippa upp bilar i övningar inför räddningsinsatser, rapporterar P4 Stockholm.

Nu övar mer än 500 brandmän i en unik satsning i länet för att bättre kunna handskas med olyckor av liknande slag, enligt P4 Stockholm.

Fler än 600 bilar har hissats upp på hög höjd med en lyftkran för att sedan släppas. När bilarna slår i marken blir resultatet en mycket hopknycklad bil, ett utmärkt övningsobjekt för brandförsvaret som ofta får rycka ut till olycksplatser.

En av de många utmaningarna för dem är att så snabbt som möjligt få skadade personer till sjukhus. Helst ska det gå inom en timme. Ofta kräver räddningsinsatserna vid särskilt svåra bilolyckor att räddningstjänsten måste klippa upp fordonet för att få ut passagerare eller förare, något som visat sig svårare med nya bilmodeller.

– Vi hade ett fall senast nu i veckan i Sverige där de inte klarade av att klippa och lyfta av taket på bilen. Det är ett typiskt exempel på när man övar på en skrotbil. I verkligheten är bilarna extremt mycket hårdare så man kan inte handskas med dem, säger Tommy Carnebo vid Södertörns brandförsvar till P4 Stockholm.